matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
ara:
x−2
√
x−3
−6=0
22 paź 20:53
krystek:
https://matematykaszkolna.pl/forum/217110.html
Masz objaśnione prze ICSP
22 paź 20:55
ICSP:
to inaczej
D : x ≥ 3 x − 3 − 2
√
x−3
− 3 = 0 t =
√
x−3
, t ≥ 0 t
2
− 2t − 3 = 0 t
2
− 1 − 2t − 2 = 0 (t−1)(t+1) − 2(t+1) = 0 (t−3)(t+1) = 0 t = 3 v t = −1 − sprzeczne t = 3 ⇒
√
x−3
= 3 ⇒ x = 12
22 paź 21:04
ara:
dziekuje melordzie za takie objasnienie, nie musiales sie tak trudzic, wystarczylaby tylko mala podpowiedz
dziekuje jeszcze raz
22 paź 21:15