(wyrażenia wymierne) wykonaj działania
Pysia: wykonaj działania wynik przedstaw w jak najprostszej postaci (wyrażenia wymierne)
| | 10x2−5x | | 5x | |
1) |
| − |
| |
| | 4x2−9 | | 2x+3 | |
| | 5x+1 | | 4x2−3 | |
2) |
| − |
| |
| | 2x−1 | | 2x2+7x−3 | |
22 paź 20:09
krystek: rozłóż mianowniki na czynniki i doprowadź do wspólnego mianownika
22 paź 20:16
Pysia: na czynniki czyli: (2x−3)(2x+3) w pierwszym?
22 paź 20:18
krystek: Tak i wspólny mianownik − na jedną kreskę−teraz
22 paź 20:23
Pysia: wspólny to 4x2−9 ale nie wiem jak teraz ten licznik drugi zrobić
22 paź 20:24
Pysia: czy mnoze 5x x (2x−3)
22 paź 20:26
krystek: Mnożysz przez (2x−3) − przez ten czynnik ,który przybył do mianownika
22 paź 20:27
Pysia: ale wtedy to licznik wyjdzie , że 10−x2−5x +10x2−15x =20x a w rozwiazaniu jest 10x
22 paź 20:27
krystek: | 10x2−5x−5x(2x−3 | |
| = wymnóż dobrze |
| 4x3−9 | |
22 paź 20:30
Pysia: ahaaaa bo 05x x −3 = +15x i wszystko się zgadza

dziękuję
22 paź 20:36
Pysia: a co w drugim? tez niestety nie wychodzi
22 paź 20:36
krystek: | | 10x2−5x−10x2+15x | | 10x | |
= |
| = |
| |
| | ... | | ... | |
22 paź 20:39
krystek: w drugim rozłóż na czynniki mianownik
ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2)
22 paź 20:39
Pysia: nie wychodzi mi to rozłozenie chmm...
22 paź 20:45
krystek: policzΔ
x1 i x2
22 paź 20:46
22 paź 20:46
Pysia: i wchodzi x1= −7−√73 i x2=−7+ √73 oba przez 4 podzielone ale jak mam wstawic w
mianownik te wyniki?
22 paź 20:49
krystek: Sprawdź czy dobrze przepisałaś czy nie powinno być +3
22 paź 20:50
Pysia: własnie ze jest −3 w podreczniku i znalazlam na internecie ten przyklad i tam tez pisza ze jest
blad i ma byc +3
22 paź 20:56
Pysia: pewnie blad w ksiazce
22 paź 20:56
krystek: Tak bywa , i teraz licz z +3 Δ=25 x1 i x2
22 paź 20:58
Pysia: x1= −3 x2= −12
22 paź 21:00
krystek: ok
22 paź 21:02