trygonometria
pomocy: oblicz cos(x/2) wiedząc że cosx=−2/3 x∊[π;2π]
22 paź 19:32
pomocy: ?
22 paź 19:55
pomocy: prosze o pomoc
22 paź 20:09
pomocy: umie ktos to zrobić?
22 paź 20:18
ICSP: | | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dokładając do tego jedynkę trygonometryczna dostajesz układ równań
| | x | | π | |
pamiętaj ze skoro x ∊ (π ; 2π) to |
| ∊ ( |
| ; π) |
| | 2 | | 2 | |
22 paź 20:22
pomocy: a skąd to pierwzsze przekształcenie?
22 paź 20:24
22 paź 20:30
kasia: przekształciłeś cos2x?
22 paź 20:32
Janek191:
| | −2 | | x | | π | |
cos x = |
| x ∊ < π ; 2π > więc |
| ∊ < |
| ; π > |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Mamy
| | 2 | |
cos x = 2 cos2x2 − 1 = − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
2 cos2x2 = 1 − |
| = |
| / : 2 |
| | 3 | | 3 | |
cos
x2 = −
√ 16
==========================
22 paź 20:33
pomocy: dzięki!
22 paź 20:35