Zapisz wzór funkcji kwadratowej
Aneta: Zapisz wzór funkcji kwadratowej y=ax2 + 6x − 8 w postaci kanonicznej, jeśli jej wykresem jest
parabola o wierzchołku, którego pierwsza współrzędna jest równa xw.
a) xw= −3
b) xw= 3
22 paź 17:36
22 paź 17:37
marcin:
16 gru 19:04
Mila:
f(x)=a(x−p)2+q − postać kanoniczna
p=−3
a*(x+3)2+q=ax2 + 6x − 8
wykonaj potęgowanie z lewej i porównaj odpowiednie współczynniki trójmianów.
16 gru 19:10
Eta:
| | −b | | −6 | |
a) xw= |
| |
| = −3 ⇒ a=1 |
| | 2a | | 2a | |
to y=x
2+6x−8
y
w= f(x
w) =(−3)
2+6*(−3)−8 ⇒ y
w= −17
postać kanoniczna
y=a(x−x
w)
2+y
w
y= (x+3)
2−17
============
b) podobnie policz samodzielnie
16 gru 19:14
Eta:
a) lub a=1 to y=x2+6x−8 = x2+6x+9 −17 = (x+3)2−17
16 gru 19:16