Proszę o zrozumienie
Ambitas: 1.Jeżeli proste o równaniach y=(a−6)x−3 i y=(4−a)x+2 są równoległe to
Jeżeli będzie trzeba podam odpowiedzi jakie mogą być.
2.Proste o równaniach y=−5x−5 i y=(a−5)x+5 są prostopadłe wobec tego
Jak jeszcze rozwiązać tego typu zadanie
Proste o równaniach y=−0,2x−2 i y=2x−2
A. są prostopadłe
B są równoległe
c.Przecinają oś OX w tym samym punkcie ( nie wiem o co chodzi prosił bym do tego podpowiedź)
d. Przecinają oś OY − l l − l l − l l −
Chyba wzory będą potrzebne , ale nie jestem pewien dlatego się pytam was drodzy kochani
22 paź 17:00
krystek: 1 Musisz znać warunek równoległości i prosropadłości prostych
22 paź 17:10
22 paź 17:11
Ambitas: no ale chyba muszę tutaj coś wyliczyć z tego nawiasów muszę się pozbyć i użyć wzorów które mi
podałeś akurat wiem ale czy można y=ax+b?
22 paź 17:54
Ambitas: aha patrzę sobie na współczynnik i tych prostych
22 paź 18:29