matematykaszkolna.pl
logika PuRXUTM: rysunekmam zastrzeżenia co do zadania https://matematykaszkolna.pl/forum/215547.html xy<1 ⇒ xy=1 zał: x,y≠0 możemy to przekształcić
 1 1 
(xy<1 ⇒ xy=1) ⇔ ¬(xy<1) v xy=1 ⇔(xy≥1) v xy=1 ⇔ y≥

v y=

czyli wq mnie wykres
 x x 
powinien wyglądać tak ale pewnie nie jestem, moja pani od logiki niestety nie ogarnia...
22 paź 15:21
Mila: Tam tyle komentarzy! Napisz to zadanie jeszcze raz. Rozwiążę. Wtedy podyskutujemy.
22 paź 15:34
PuRXUTM: Mila wiem że tyle komentarzy... ale i tak nie ogarniam, po drugie na ćwiczeniach miałem inaczej... a polecenie do zadania brzmi : Znajdź wykresy funkcji zdaniowych fi(x,y), gdzie zakresem zmienności zmiennych x oraz y jest zbiór liczb rzeczywistych: c)xy<1 ⇒ xy=1 no i moje "przemyślenia" emotka xy<1 ⇒ xy=1 zał: x,y≠0 możemy to przekształcić (xy<1 ⇒ xy=1) ⇔ ¬(xy<1) v xy=1 ⇔(xy≥1) v xy=1 ⇔
 1 1 
y≥

v y=

x x 
czyli wq mnie wykres powinien wyglądać jak wyżej...
22 paź 15:43
Mila: rysunek x≠0 1) x>0
 1 
y<

punkty poniżej prawej gałązki wykresu
 x 
2) x<0
 1 
y>

punkty powyżej lewej gałązki wykresu
 x 
22 paź 15:58
Mila: 1) lub 2) suma zbiorów
22 paź 15:59
PuRXUTM: Mila, ale dlaczego tak to już jest 3 rozwiązanie albo 4 jakie widzę Każde inne
22 paź 16:03
Mila: Weź punkt z Twojego wykresu np. (2,2) z obszaru zielonego 2*2=4>1 a ma być <1 Zatem ten obszar zielony z prawej nie pasuje. weź punkt poniżej Twojego zielonego obszaru z prawej strony osi Oy (2,−3) 2*(−3)=−6<1 a Ty nie zaznaczyłes tego obszaru. Wczytaj się w moje rozwiązanie, to zrozumiesz.
22 paź 16:20
Aga1.: Wydaje się,że Mila nie zauważyła implikacji i rozwiązała nierówność xy<1. (p⇒q)⇔(∼pvq) A implikacja zastąpiona alternatywą (xy≥1 v xy=1to po prostu xy≥1. Rozpatrujesz 2 przypadki 1) xy≥1 //:x i x>0 Nie zmieniasz kierunku nierówności
 1 
y≥

x 
2) xy≥1 //:x i x<0
 1 
y≤

x 
22 paź 16:26
PuRXUTM: czytam czytam i dalej nie rozumiememotka dlaczego zmieniłaś nierówność i dlaczego rozważasz przypadki dla x (dlaczego nie rozważasz też dla y )
22 paź 16:28
PuRXUTM: aha Aga1 bo jak dzielę obustronnie przez liczbę ujemną to się zmienia znak nierówności... dzięki ! emotka Tobie Milu też dziękuje emotka
22 paź 16:30
PuRXUTM: rysunekczyli wykres taki jak na ćwiczeniach emotka
22 paź 16:37
Mila: Tak , Aga ma rację. Rozwiązałam tylko nierówność. Teraz wszystko jasne? O implikacji nie pomyślałam.
22 paź 16:50
PuRXUTM: jasne jak słońce emotka dzięki wielkie emotka Jak możesz to pomóż przy kolejnych zadaniach emotka
22 paź 16:51
Mila: No, może tym razem wszystko zauważę, albo bedzie dyskusja.
22 paź 17:02
PuRXUTM: Milu nawet lepiej jak nie zauważysz, bo wtedy bardziej dogłębnie przeanalizuje problem emotka kolejne zadanie już wrzuciłem emotka podbije je emotka
22 paź 17:03