logika
PuRXUTM:

mam zastrzeżenia co do zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/215547.html
xy<1 ⇒ xy=1 zał: x,y≠0
możemy to przekształcić
| | 1 | | 1 | |
(xy<1 ⇒ xy=1) ⇔ ¬(xy<1) v xy=1 ⇔(xy≥1) v xy=1 ⇔ y≥ |
| v y= |
| czyli wq mnie wykres |
| | x | | x | |
powinien wyglądać tak
ale pewnie nie jestem, moja pani od logiki niestety nie ogarnia...
22 paź 15:21
Mila:
Tam tyle komentarzy!
Napisz to zadanie jeszcze raz. Rozwiążę.
Wtedy podyskutujemy.
22 paź 15:34
PuRXUTM: Mila wiem że tyle komentarzy... ale i tak nie ogarniam, po drugie na ćwiczeniach miałem
inaczej... a polecenie do zadania brzmi : Znajdź wykresy funkcji zdaniowych fi(x,y), gdzie
zakresem zmienności zmiennych x oraz y jest zbiór liczb rzeczywistych:
c)xy<1 ⇒ xy=1
no i moje "przemyślenia"

xy<1 ⇒ xy=1 zał: x,y≠0
możemy to przekształcić
(xy<1 ⇒ xy=1) ⇔ ¬(xy<1) v xy=1 ⇔(xy≥1) v xy=1 ⇔
czyli wq mnie wykres powinien wyglądać jak wyżej...
22 paź 15:43
Mila:

x≠0
1) x>0
| | 1 | |
y< |
| punkty poniżej prawej gałązki wykresu |
| | x | |
2) x<0
| | 1 | |
y> |
| punkty powyżej lewej gałązki wykresu |
| | x | |
22 paź 15:58
Mila: 1)
lub
2)
suma zbiorów
22 paź 15:59
PuRXUTM: Mila, ale dlaczego tak

to już jest 3 rozwiązanie albo 4 jakie widzę

Każde inne
22 paź 16:03
Mila:
Weź punkt z Twojego wykresu
np. (2,2) z obszaru zielonego
2*2=4>1 a ma być <1
Zatem ten obszar zielony z prawej nie pasuje.
weź punkt poniżej Twojego zielonego obszaru z prawej strony osi Oy
(2,−3)
2*(−3)=−6<1 a Ty nie zaznaczyłes tego obszaru.
Wczytaj się w moje rozwiązanie, to zrozumiesz.
22 paź 16:20
Aga1.: Wydaje się,że Mila nie zauważyła implikacji i rozwiązała nierówność xy<1.
(p⇒q)⇔(∼pvq)
A implikacja zastąpiona alternatywą (xy≥1 v xy=1to po prostu xy≥1.
Rozpatrujesz 2 przypadki
1)
xy≥1 //:x i x>0
Nie zmieniasz kierunku nierówności
2)
xy≥1 //:x i x<0
22 paź 16:26
PuRXUTM: czytam czytam i dalej nie rozumiem

dlaczego zmieniłaś nierówność i dlaczego rozważasz
przypadki dla x (dlaczego nie rozważasz też dla y )
22 paź 16:28
PuRXUTM: aha Aga1 bo jak dzielę obustronnie przez liczbę ujemną to się zmienia znak nierówności...
dzięki !

Tobie Milu też dziękuje
22 paź 16:30
PuRXUTM:

czyli wykres taki jak na ćwiczeniach
22 paź 16:37
Mila:
Tak , Aga ma rację. Rozwiązałam tylko nierówność.
Teraz wszystko jasne? O implikacji nie pomyślałam.
22 paź 16:50
PuRXUTM: jasne jak słońce

dzięki wielkie

Jak możesz to pomóż przy kolejnych zadaniach
22 paź 16:51
Mila:
No, może tym razem wszystko zauważę, albo bedzie dyskusja.
22 paź 17:02
PuRXUTM: Milu nawet lepiej jak nie zauważysz, bo wtedy bardziej dogłębnie przeanalizuje problem

kolejne zadanie już wrzuciłem

podbije je
22 paź 17:03