Ile strzałów powinien oddać strzelec?
Iwona : Strzelec trafia do celu przy jednym strzale z prawdopodobieństwem p=0.3. Zakładamy, że
trafienia w kolejnych strzałach są niezależne. Ile strzałów powinien oddać strzelec, aby z
prawdopodobieństwem nie mniejszym niż 0.9 co najmniej raz trafił do celu?
mam tyle:
A − strzelec trafił w cel co najmniej raz w k−strzałach
Bi − strzelec trafił w cel w i−tym strzale (i=1,2,3,...,k) P(Bi)=0.3 Bi − niezależne
P(a)≥ 0.9
1− P(A')≥0.9
P(A')≤0.1
P(B
1' ∩ B
2' ∩ B
3' ∩ ... ∩ B
k') ≤ 0.1
następnie ma być coś z niezależnością ale właśnie nie wiem jak
21 paź 18:04
Aga1.: Jeśli zdarzenia A i B są niezależne, to P(A∩B)=P(A)*P(B)
21 paź 18:07
Monika: zdarzenia niezależne to takie, które spełniają warunek: P(A) * P(B) = P(A*B)
21 paź 18:07
21 paź 18:12