rozwiąż nierówności
Błażej S.: rozwiąż nierówności
a) 2x(x−2)−7>−4(x+3)
b) 8(x−2)−x(x−2)≥−16
c) 9(1−x)≥x2−10x+3
d)1−2x(x−2)<x(5−4x)
20 paź 21:27
20 paź 21:30
Błażej S.: chociaż d)...
20 paź 22:11
Antek: Dobrze masz d)
1−2x(x−2)<x(5−4x)
1−2x
2+4x<5x−4x
2
−2x
2+4x
2+4x−5x−1<0
2x
2−x−1<0 wiec dalej
delta b
2−4ac=(−1)
2−4*2*(−1)=1+8=9 to
√9=3
| | −b−√9 | | 1−3 | | 2 | | 1 | |
x1= |
| = |
| =− |
| =− |
| |
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | −b+√9 | | 1+3 | | 4 | |
x2= |
| = |
| = |
| =1 |
| | 2a | | 4 | | 4 | |
Wspolczynnik a2>0 wiec ramiona parabli skierowane w gore a zatem 2x
2−x−1<0 dla x nalezacego
Reszta przykladow analogicznie .
Poza tym troche pozno na odrabianie zadania domowego
20 paź 22:24
Saizou : lepiej późno niż wcale
20 paź 22:25
Antek: Tylko zeby chociaz zobaczyl do tego postu
20 paź 22:29
Antek: Jednak nie spojrzal . A ja sie tak trudzilem
21 paź 09:44
daras: i po co ?
21 paź 20:40