dal funkcji y=1-2^{x-3}
alina: dal funkcji y=1−2x−3
wyznaczyć miejsce zerowe, f(0), f(2) f(5)
20 paź 21:02
alina: i wykres
20 paź 21:02
krystek: liczysz f(0)=1−20−3=...
m zerowe f(x)=0 ⇔1−2x−3=0
20 paź 21:04
alina: chodzi mi o wykres to policzyłam czyli mam ok
20 paź 21:06
alina: ale pisze że funkcja wykładnicz nie ma miejsca zerowego jak to ma się do tego zadania
20 paź 21:07
hajtowy: Nie widzę tu problemu z narysowaniem wykresu. Z czym masz problem w rysowaniu?
20 paź 21:07
krystek: 1) y=2x
2)y=2x−3
3)y=−2x−3
4)y=−2x−3+1
20 paź 21:08
alina: kurcze nie umniem
20 paź 21:13
20 paź 21:18
alina: 4 punkt to przesunąć o wektor (0,−1)
20 paź 21:22
Hajtowy: o wektor [3;1]
20 paź 21:24
jakubs: i jeszcze przekształcenie −f(x)
20 paź 21:25
alina:
20 paź 21:37
alina: dzieki
20 paź 21:37