matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Ania:
Rozwiąż równanie: log(x−1)+log(x+1)=log8+log(x−2) Niby proste, ale coś mieszam w rachunkach... Z góry dziękuję
20 paź 14:45
jakubs:
Wystarczy skorzystać z 6 wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
log(x
2
−1)=log(8(x−2)) x
2
−1=8x−16 x
2
−8x+16=0 Dalej Δ i masz wynik
20 paź 15:00