matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potęgi
Iza:
Jak to obliczyć ? (123
3
* 5
−
4
) : (25
2
* 0,2
−
3
)
20 paź 14:44
jakubs:
Tam na pewno jest 123?
20 paź 14:53
Iza:
125 pomyliłam sie
20 paź 14:55
jakubs:
Wzorki:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
125=5
3
(5
3
)
3
=5
9
5
9
*5
−4
=5
5
25
2
=5
4
0,2=5
−1
(5
−1
)
−3
=5
3
5
5
=5
5−3
=5
2
=25
5
3
20 paź 15:06
Iza:
dziękuje
20 paź 15:11