Dane jest wyrażenie
Michał: Dane jest wyrażenie W=2x3−ax/x2+x2
a)wyznacz dziedzinę tego wyrażenia
b)oblicz wartość parametru a , jeśli wiadomo że W(1)=W(−1)
19 paź 16:31
jakubs: Co jest dokładnie w mianowniku? Popraw zapis...
19 paź 16:33
19 paź 16:36
Michał: x2+2x
19 paź 16:40
19 paź 16:41
Antek: Popatrz teraz na ten link co podalem i wyznacz dziedzine tego wyrazenia
19 paź 16:42
Michał: dziedzine już wyznaczyłem
19 paź 16:48
jakubs: No to teraz wyznacz W(1) i W(−1) i przyrównaj je do siebie
19 paź 16:51
Michał: poruwnywalem i nie sa podobne
19 paź 16:55
jakubs:
3a−6=2−a
4a=8
a=2
19 paź 16:57
Michał: juz opanowałem sam :

dzieki za pomoc
19 paź 16:58