FIZYKA
Piotr 10: Witam

Drewniany drąg o masie m
1=2kg i długości L może obracać się wokół osi prostopadłej do osi
drąga i przechodzącej przez jego środek. Pocisk o masie m
2=0,01kg lecący z prędkością V=200
m/s prostopadle do osi obrotu i osi drąga uderza w jego koniec i więźnie w nim.
Oblicz prędkość kątową, jaką uzyska. Moment bezwładności drąga względem osi prostopadłej i
| | 1 | |
przechodzącej przez jego środek równy jest I= |
| mL2 |
| | 12 | |
Wiem, że trzeba skorzystać z zasady zachowania momentu pędu. Moment pędu początkowego to
Chodzi mi o rozrysowanie tych osi obrotu i osi drągu, bo w końcu nie wiem gdzie one się
znajdują.
19 paź 14:51
Trivial: Panie
Piotrze, odrobinę wyobraźni. Przecież tutaj nie trzeba żadnych cudów rysować. Sam
spróbuj.
19 paź 16:13
Piotr 10: Kurde właśnie nie potrafię

.
Ogólnie wiem jak napisać te zależności
J
p=J
k
| | L | | 1 | |
m2*V* |
| =( |
| m1*L2+.....)*ω |
| | 2 | | 12 | |
| | L2 | |
W miejsce kropek trzeba jeszcze wpisać moment jeden, strzelam że m* |
| |
| | 4 | |
Ale nie wiem jak to w rysunku jest
19 paź 16:21
Trivial: Czekam na Twój rysunek.
19 paź 16:22
Piotr 10: Mi się już wszystko pomotało w tym zadaniu.
Na początku jest napisane, że oś obrotu jest prostopadła do osi drąga.
A później jest napisane, że pocisk jest prostopadły do osi obrotu i osi drąga.
19 paź 16:23
Trivial: No i? Przecież w trzech wymiarach to jak najbardziej możliwe.
19 paź 16:24
Piotr 10:

o − oś drąga
k − oś obrotu
19 paź 16:29
Trivial: odwrotnie.
19 paź 16:32
Piotr 10: Trivial mógłbyś mi to narysować, żebym to lepiej zrozumiał

?
19 paź 16:33
Piotr 10: Jak coś ja będę za godzinę, bo muszę pokój swój posprzątać
19 paź 16:35
Trivial:
19 paź 16:48
Piotr 10: Ale między osią obrotu a osią drąga nie ma kąta prostego
19 paź 17:40
Trivial: Jest.
19 paź 17:42
Piotr 10: Patrząc na rysunek nie widzę kąta prostego nigdzie

, kąta między tymi osiami
19 paź 17:45
Trivial:

To rysunek w 3D. W sześcianie też nie widzisz kątów prostych?
19 paź 17:48
Piotr 10: Aa w ten sposób nie zauważyłem tego, ok teraz rozumiem dzięki

Mam jeszcze jedno pytanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/215636.html
post 21:48
Mógłbyś początek bardziej rozpisać, bo nie wiem skąd się to wzięło. Chodzi mi o pierwszą
linijkę.
19 paź 17:54
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ek = |
| Iω2 = |
| Iω*ω = |
| Lω |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ale L jest stałe, zatem
19 paź 17:59
Piotr 10: Faktycznie, a ja to poplątałem całkowicie i mi koszmarne wzory wychodziły, że nie wiedziałem
jak się za nie zabrać
19 paź 18:04
daras: posprzątałeś już pokój ?
19 paź 19:43
Piotr 10: Tak już dawno

.
19 paź 21:18