15 paź 19:22
Piotr 10: Podbijam
15 paź 21:07
Trivial: Musisz zmienić podejście. "Nie wiem co się dzieje" daleko nie prowadzi.
15 paź 21:12
Trivial: Podpowiem, że trzeba będzie skorzystać z zasady zachowania momentu pędu.
15 paź 21:21
Piotr 10: Wiem, zaraz jeszcze raz spróbuję podejść do tego zadania
15 paź 21:22
Trivial:
Piotrze, ono jest banalnie proste.

Co tam tyle myślisz?
15 paź 21:34
Piotr 10: I
1=m
1*r
2+m
2*r
2
I
2=m
1*r
2+m
2*0=m
1*r
2
I
1*ω
1=I
2*ω
2
| | I1*ω1 | | r2(m1+m2)*2πf0 | | 2πf0(m1+m2) | |
w2= |
| = |
| = |
| |
| | I2 | | m1*r2 | | m1 | |
O to chodzi ?
15 paź 21:34
Piotr 10: Myślałem nad jednym zadankiem z fizyki, które mi sprawdziłeś, ale mam wątpliwości pewne po
wgłębieniu się w treść zadania
15 paź 21:35
Trivial:
| | 1 | | 2m1+m2 | |
I1 = |
| m1r2 + m2r2 = |
| r2 |
| | 2 | | 2 | |
| | I1 | | 2m1+m2 | |
ω2 = ω1 |
| = 2πf0 |
| |
| | I2 | | m1 | |
15 paź 21:38
Piotr 10: Kurde jak zawsze

. W treści jak ''wół'' jest napisane, że I płyty=0,5mr
2 a ja swoje
15 paź 21:40
Piotr 10: Ok. Dzięki

A słuchaj tutaj link:
https://matematykaszkolna.pl/forum/214913.html
chodzi mi o ostatni post 21:52. Czy te ciało nie będzie przypadkiem do góry się poruszać?
W treści napisane jest, że ''Do końca nici .. przyczepiono ciało''. Czyli jakby się poruszało
w dół nić by się zerwała
15 paź 21:43
Gimbaziak: ktoś mi pomoże z ciągów ;c?
15 paź 21:44
Trivial:
A drugie też jest proste:
| Ek,2 | | ω2 | | 2m1+m2 | |
| = |
| = |
| |
| Ek,1 | | ω1 | | m1 | |
| | 2m1+m2 | | m1+m2 | |
ΔEk = Ek,2 − Ek,1 = ( |
| −1)Ek,1 = |
| Ek,1 |
| | m1 | | m1 | |
E
k,1 = (2m
1+m
2)(πrf
0)
2
| | (m1+m2)(2m1+m2) | |
ΔEk = |
| (πrf0)2 |
| | m1 | |
15 paź 21:48
Trivial: Ja już lecę. Będę może jeszcze potem.

Na razie.
15 paź 21:48
Piotr 10: Ok. Dzięki wielkie za pomoc po raz kolejny

. Na razie
15 paź 21:49
daras: trochę pokręciłeś z indeksami Trivial
i masa układu z muchą w drugim przypadku jest m1+m2
15 paź 22:47
daras: | | m1+2m2 | | rad | |
ω2=2πf0 |
| ≈ 3,4 |
| |
| | m1 + m2 | | s | |
15 paź 22:56
Trivial:
daras, nie chodzi o masę całego układu tylko moment bezwładności. Moment zależy od
rozkładu masy w przestrzeni (odległości od osi obrotu), a nie od samej jej ilości. Moja wersja
wygląda OK.
15 paź 23:45
Trivial: Ale indeksy rzeczywiście pokręciłem. miało być m1+2m2.
15 paź 23:50
daras: @Trivial a ja bym się upierał przy swoim, zarówno gdy mucha znajduje się na brzegu obracającej
się tarczy uwzględniamy ten dodatkowy, mały przyczynek masy w jej momencie bezwładności tak i
wtedy, gdy znajduje się ona już w jej centrum i moment bezwładności tarczy zmaleje ale masa
układu wzrośnie. A swoja drogą to bardzo ciekawe zadania w tym kursiesikory. Piotrze jeśli
udało Ci się zweryfikować do nich odpowiedzi, to sie odezwij.
16 paź 11:28
Trivial:
daras, no to się upieraj. Wystarczy zajrzeć do wzoru na moment bezwładności i wszystko
staje się jasne.
I = ∑i ri2mi = ∑i≠2ri2mI + r22m2 =r2=0= ∑i≠2ri2mi = Isamej płyty
16 paź 12:28
daras: Wzór jest dobry tylko jego interpretacja zła.
Czy uważasz, że gdyby zamiast muchy na środku tarczy usiadł słoń, to też nie zmieniłoby to
momentu bezwładności tarczy? Poza tym tarcza jest bryłą rozciągłą i zamiast zwykłego sumowania
należałoby zastosowac całkowanie.
16 paź 15:03
Trivial:
Ależ ja nie twierdzę, że słoń by go nie zmienił. Ja tylko mówię, że punkty materialne leżące na
osi obrotu go nie zmieniają.
16 paź 15:33
Trivial: A to, że trzeba zastosować całkowanie za wiele nie zmienia.
16 paź 15:34
Piotr 10: Osobiście nie mam do tych zadań odpowiedzi żadnych i to jest wielki minus.
16 paź 15:45
16 paź 15:54
Piotr 10: Trivial dzisiaj się pytałem pani profesor i potwierdziła Twoje rozwiązanie
16 paź 15:56
Trivial: Twoja pani od fizyki jest profesorem? No to nieźle...
16 paź 15:59
Piotr 10: Nie wiem czy jest

. Ale ogółem się przyjmuję, że do nauczyciela zwracasz się ''sorko'' ,
''sorze''. Bynajmniej ja tak mówię

. A czy są naprawdę profesorami to już inna kwestia
16 paź 16:03
Piotr 10: Trivial miałeś kiedyś w rękach zbiór z fizyki ''Maturalnie, że zdasz'', taki niebieski
zbiór zadań?
16 paź 16:05
Trivial:
Ja nigdy tak nie mówiłem, mimo że niektórzy próbowali. Uznałem to za dziwne. Co innego na
uczelni wyższej − tutaj trzeba zwracać uwagę na tytuły.
A "bynajmniej" to nie "przynajmniej".
Bynajmniej = jednakże, w żadnym razie.
16 paź 16:07
Trivial: Nie.
16 paź 16:07
daras: Oczywiscie, że całkowanie za wiele nie zmienia ale jakbyś się za nie zabrał, to wyskoczyłaby Ci
w końcowym wzorze cała masa układu wraz z muchą. Są też subtelne różnice w treści, u sikory
mucha przechodzi a nie przelatuje. rumcajs pomylił się w drugim zadaniu ze słupem mógł się też
pomylić i w pierwszym. A swoją drogą warto się chyba zapytać na tym kursie o odpowiedzi,
nieprawdaż Piotrze?
16 paź 16:14
daras: PS. niebieski zbiór mam w reku
16 paź 16:15
Piotr 10: daras i jak oceniasz ten zbiór w przygotowaniu do matury?
16 paź 16:18
Piotr 10: Ale ja osobiście nie uczestniczę na tym kursie. Po prostu dostałem te zadania i tyle
16 paź 16:20
Trivial:
daras, z przyjemnością zobaczę to całkowanie.
16 paź 16:23
16 paź 16:26
daras: @ Trivial
nie dam Ci tej satysfakcji, bo zaliczyłbym się na....mam lepsze pomysły na spędzanie wolnego
czasu

nadal się upieram ale być może zabrnąłem w ślepą uliczkę ? przemyślę to jeszcze i dam
odpowiedź, btw. czy tu można pisać privy? jestem tu nowy:( tymczasem idę na spacer..bye
16 paź 16:29
Trivial: Privów pisać się nie da, to forum jest proste jak budowa cepa.
16 paź 16:31
Trivial:
daras, zauważ że płyta nie będzie miała jednorodnej dystrybucji masy. (czyli ρ = ρ(x,y))
Może to pomijasz.
16 paź 16:44