Pomoc
Piotr 10: Cześć
Trivial miałbyś trochę czasu na fizykę

?
12 paź 18:40
Trivial: Zależy co.
12 paź 19:04
Piotr 10: Dynamika bryły sztywnej.

Robię zadania maturalne. Są to tzw ''Kurs Sikory'', nie mam do niego
odpowiedzi, na necie też nie ma podobnych zadań.
I bym pisał rozwiązania a Ty byś mi sprawdził lub jak nie będę umieć to jeżeli byś mógł dać
wskazówkę
12 paź 19:06
Trivial: Ok, pokaż co tam masz.
12 paź 19:08
Piotr 10: Ok. Chwilka do tego zadania rysunek
12 paź 19:09
12 paź 19:11
Trivial: Tylko z rozrysowanym rysunkiem proszę.
12 paź 19:13
Piotr 10: Równanie ruchu postępowego:
| | N1−T | |
a= |
| , gdzie M − masa cegły T− siła tarcia, N1− siła ciągu |
| | M | |
Równanie ruchu obrotowego:
0,5m*a=F−N
1
a*M=N
1−T
0,5m*a=F−N
1
12 paź 19:15
Piotr 10: Tylko u mnie to średnio z rysowaniem, siła ta N1 to siła skierowana od cegły w lewą stronę
12 paź 19:17
Trivial: Bez rysunku ja nie wiem do czego się to wszystko odnosi i jaki jest układ współrzędnych. Za
dużo zgadywania.
12 paź 19:18
Piotr 10:
12 paź 19:23
Piotr 10: Mniej więcej tak, inaczej nie umiem za bardzo narysować
12 paź 19:24
Trivial: wygląda OK.
12 paź 19:33
Piotr 10: Uff..
I teraz mam do tego pytania kolejne:
1. Jaką energię kinetyczną osiągnie ciało po czasie 3s?
| | M*V2 | |
I tak myślałem, że Ek= |
| |
| | 2 | |
Energii ruchu obrotowego tutaj nie uwzlędniam
I teraz V=a*t
| | F−Mgf | |
za a podstawie te przyspieszenie a= |
| |
| | 0,5m+M | |
i wyliczę E
k
12 paź 19:37
Trivial:
>>> Energii ruchu obrotowego tutaj nie uwzględniam
Przecież cegła się nie kręci, więc co masz uwzględniać.
Reszta OK.
12 paź 19:44
Piotr 10: Jaką drogę przebędzie cegła w czasie 3s?
t=3s
a..= to samo co wcześniej
Ok?
12 paź 19:46
Trivial: Tak.
12 paź 19:48
Piotr 10: Koło obraca się z częstotliwością f
0=1500 min
−1. W czasie hamowania ruch obrotowy jest
jednostajnie opóźniony i koło zatrzymuję się po czasie t=30s od chwili rozpoczęcia hamowania.
1. Oblicz opóźnienie kątowe.
ω=2πf
0
Tak bym zrobił, choć nie do końca rozumiem. Nie mam podanej częstotliwości w czasie hamowania
12 paź 19:53
Trivial:
f
0 jest podane w RPM − trzeba zamienić na układ SI.
| | Δω | | Δf | | 0−f0 | | 2πf0 | |
ε = |
| = 2π* |
| = 2π* |
| = − |
| |
| | Δt | | Δt | | t−0 | | t | |
Minus sygnalizuje opóźnienie.
12 paź 20:02
Piotr 10: 2. Oblicz liczbę obrotów koła do momentu wyhamowania.
Tutaj za bardzo nie wiem
12 paź 20:04
Trivial: Pomyśl, jest dość proste.
12 paź 20:13
Piotr 10: I potem podzielić to przez 360 stopni ?
12 paź 20:15
Trivial:
N = ft
12 paź 20:16
Piotr 10: A mój sposób ?
12 paź 20:19
Trivial:
A nie, przepraszam. Mój sposób zadziała tylko jeśli f jest stałe. Jeśli f zmienia się w czasie,
to mamy:
| | 1 | | 1 | | dθ | |
N = ∫0t0 fdt = |
| ∫0t0 ωdt = |
| ∫0t0 |
| dt |
| | 2π | | 2π | | dt | |
| | 1 | | θ(t0)−θ(0) | |
= |
| ∫θ(0)θ(t0) dθ = |
| . |
| | 2π | | 2π | |
Czyli dokładnie Twój sposób. Zadziała dla każdego ruchu obrotowego.
12 paź 20:30
Piotr 10: Trivial spokojnie ja poziom liceum

. Czyli wyjdzie w przybliżeniu 7 obrotów ? Możesz
policzyć

?
12 paź 20:33
Trivial:
| | 1 | | 1 | | ω | | 1 | | ε | |
N = |
| (ωt − |
| εt2) = |
| t − |
| * |
| t2 |
| | 2π | | 2 | | 2π | | 2 | | 2π | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ft − 12ft = |
| ft = |
| *1500* |
| = 375. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 paź 20:38
Piotr 10: f0=1500 min−1=25 s−1 ?
12 paź 20:40
Trivial: Łatwiej zamienić t = 30 s = 12 min.
12 paź 20:41
Piotr 10: Faktycznie. post 20:40 dobrze jest ?
12 paź 20:41
Trivial: Tak.
12 paź 20:43
Piotr 10: α(t)=4710−2353,5=2356,5
2356,5 : 360= 6,5 hmm?
12 paź 20:50
Trivial:
Nie wiem co to za liczby i nie chce mi się sprawdzać, ale jeżeli chcesz dzielić przez 360o
zamiast 2π, to wszystko musisz wyrazić w stopniach (a domyślnie wszystko jest w radianach,
więc nie ma sensu tego zmieniać).
12 paź 20:51
Piotr 10: Aha czyli ten kąt α(t) jest wyrażany w radianach i nie mogę dzielić przez 360 stopni tylko
przez 2π?
Wtedy wychodzi 375
12 paź 20:53
Trivial: Tak.
12 paź 21:04
Piotr 10: Ok. Na razie dziękuję za pomoc

. Jeszcze później się odezwę, ale wpierw zrobię samemu te
zadania
12 paź 21:08
Trivial: Na razie.
12 paź 21:11
12 paź 21:52
Trivial: wygląda OK.
12 paź 22:28