Witam bardzo proszę o wyjaśnienie i pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Michał: Zad2. Określ dziedzinę funkcji:
a) f(x)=12−x
b) f(x)=√(x+1)(x−5)
c) f(x)=lx−2x+2l
d) f(x)=√2−√x−1
f) f(x)=l2x+1l−5
z góry dziękuje za wszelka pomoc
19 paź 14:22
19 paź 14:30
Michał: 2

?
19 paź 14:54
Michał: b)−1 i 5
c)2
d nie mam pojęcia i f chyba 2
tak ?
19 paź 14:55
Antek: d)x−1≥0 wiec x≥ ile i napisz przedzial x∊
19 paź 14:57
john: a) dobrze, bo mianownik nie może być zerem
b) źle, to co jest podpierwiastkiem parzystego stopnia musi być ≥ 0, a zatem
(x + 1)(x − 5) ≥ 0
rozwiązujemy nierówność, tak jak chociażby tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/97.html
19 paź 14:59
john: oczywiście pierwiastki już mamy, tylko rysujemy wykresik, i czytamy dla jakich x nasz wykres
jest nad oraz na naszej osi
19 paź 15:01
PW: Michale, nie zgaduj. W f) są jakieś przeszkody, żeby wyliczyć 2x+1, a potem z tego wartość
bezwzględną, a nastepnie odjąć 5?
19 paź 15:02