równania kwadratowe
zenek: Mam takie równanie i jak je rozwiązać jakoś inteligetnie:
(2x−1)2−(4x+1)(4x−1)=4x(1−2x)
widzę, że coś można z tym zrobić ale nie mogę na to wpaść.
19 paź 13:49
Antek: Inteligentnie to trzeba zauwazyc wzory skroconego mnozenia
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
wiec (2x−1)2= .......
(4x+1)(4x−1)=.........
19 paź 14:04
PW: Jeżeli już musi być inteligentnie, to np.
4x2−4x+1−16x2+1=4x−8x2
0 = 4x2+8x−2
2x2+4x−1 = 0
Δ=...
19 paź 14:17
PW: Antek, nie widziałem Twojego wpisu, ale poglądy na inteligentne rozwiązywanie równań
kwadratowych mamy podobne.
19 paź 14:18
19 paź 14:24