FUNKCJA KWADRATOWA!
Blue: Funkcja kwadratowa g ma dwa miejsca zerowe. Ich iloczyn jest równy 2, a suma ich sześcianów
równa jest 95. Znajdź równanie prostej, która jest osią symetrii wykresu funkcji g.
Tutaj znalazłam rozwiązanie, ale ono chyba jest źle, bo w książce jest, że pierwiastkiem jest
5, a nie −5
https://matematykaszkolna.pl/forum/143959.html
Więc w końcu jak to ma być

?
19 paź 10:51
Janek191:
Jest dobrze.
t
3 − 6 t + 95 = 0
t = − 5 jest pierwiastkiem, bo
( −5)
3 − 6*(−5) + 95 = − 125 + 30 + 95 = 0
( t
3 − 6 t + 95 ) : ( t + 5) = t
2 − 5t + 19
−t
3 − 5 t
2
−−−−−−−−−
−5 t
2 − 6 t
5 t
2 + 25 t
−−−−−−−−−−−−−
19 t + 95
−19 t − 95
−−−−−−−−−−−−
0
Równanie t
2 − 5 t + 19 = 0 nie ma pierwiastków, bo Δ = 25 − 4*1*19 < 0
Odp.
==========
19 paź 13:13
Janek191:
Jest dobrze.
t
3 − 6 t + 95 = 0
t = − 5 jest pierwiastkiem, bo
( −5)
3 − 6*(−5) + 95 = − 125 + 30 + 95 = 0
( t
3 − 6 t + 95 ) : ( t + 5) = t
2 − 5t + 19
−t
3 − 5 t
2
−−−−−−−−−
−5 t
2 − 6 t
5 t
2 + 25 t
−−−−−−−−−−−−−
19 t + 95
−19 t − 95
−−−−−−−−−−−−
0
Równanie t
2 − 5 t + 19 = 0 nie ma pierwiastków, bo Δ = 25 − 4*1*19 < 0
Odp.
==========
19 paź 13:18
Blue: ale dlaczego −5 = b/a , a nie −b/a

19 paź 13:45
Blue: to jest źle, bo powinno być − 95 , a nie +95!
19 paź 13:50
Janek191:
W treści zadania jest napisane, że suma sześcianów pierwiastków jest równa 95,
a nie ( − 95 ).
19 paź 14:18
Janek191:
W treści zadania jest napisane, że suma sześcianów pierwiastków jest równa 95,
a nie ( − 95 ).
19 paź 14:20
Janek191:
Początek taki jak u ZKS !
19 paź 14:25