funkcja kwadratowa
...: Wytłumaczy ktoś?
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x
2−5x+3|. Korzystając z wykresu funkcji f, podaj rozwiązania
równania |x
2−5x+3|=3
O co chodzi z tym odczytaniem rozwiązań równania, bo jak z tak zrytego wykresu to odczytać?
Mógłby ktoś to narysować i powiedzieć o co chodzi?
29 kwi 22:22
Maslanek:

Zasadniczo to nie umiem rysować

Ale powiedzmy, że coś takiego

f(0)=3
f(1)=1
f(2)=3
f(3)=3
f(4)=1
f(5)=3
f(6)=9
No i to koniec.
Więc punkty przecięcia f(x) z prostą y=3 to x∊{0, 2, 3, 5}
29 kwi 22:28
Saizou : najpierw narysuj funkcję f(x)=x2−5x+3, następnie nałóż moduł wartości bezwzględnej, a poźniej
odczytaj dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartość 3
29 kwi 22:32
...: dzięki już wiem o co chodzi
29 kwi 22:40
...: Mam jeszcze jedno pytanko

Znajdź te wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=x
2+mx+9 ma dwa miejsca zerowe większe
od 2.
1
o Δ>0
2
o f(2) >0
3
o p >2
Pierwsze i trzecie założenie jest bardzo oczywiste, ale dlaczego musi być te drugie?
29 kwi 22:47
Maslanek:

Bo wierzchołek musi być poza 2. Oraz wartości po 2 muszą być mniejsze od 0 (nie miejsca zerowe,
ale po miejscach).
Gdyby f(2)<0 oznaczałoby to, że miejsce zerowe zostało już przekroczone.
29 kwi 22:57
...: ok chyba łapię

dzięki
29 kwi 23:03
...: dobry

f. kwadratowa cd.

Dla jakich wartości parametru k równanie (k+1)x
2+2x+1=0 ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków?
zal.: k≠−1 Δ>0 x
1*x
2<0
Z tego ostatniego założenia wychodzi mi 1<0 co jest sprzecznością, a z delty k<0 to
rozwiązaniem będzie k∊(−
∞,0)/{−1} czy zbiór pusty, a może źle zrobiłem?
30 kwi 14:22
Ajtek:
W trzecim założeniu zgubiłeś k.
c=1
a=k+1
30 kwi 14:25
...: 1k+1<0 czyli k∊(−
∞,−1) i to będzie całym rozwiązaniem jak mniemam ?
30 kwi 14:31
Ajtek:
Na to wychodzi

.
30 kwi 14:33
...: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x
2+mx+9=0 ma dwa rozwiązania mniejsze od
−1.
zal.:
{Δ>0 => m∊(−
∞,−6)∪(6,
∞)
{f(−1)<0 => m>10
{p<−1 => m>1
Wyszło mi że m∊ (10, +
∞) a powinno wyjść (6,10). Co jest źle i dlaczego
30 kwi 15:11
...: poszukuję chętnych
30 kwi 15:26
Mateusz: nic nie wychodzi
30 kwi 15:30
kiki93: a można to pierwsze zadanie jakoś z odbicie symetrycznego zwgl osi OX

bo przecież ten fx jest
w module......
30 kwi 15:48
Michasia: nie
30 kwi 15:51
kiki93: why not
30 kwi 16:22
...: to powie mi ktoś co tu jest źle?
30 kwi 16:25
f: f(x) = x2+mx+9
x2+mx+9 = 0
Δ=m2−36=(m−6)(m+6)
Δ>0
m ∊ (−∞,−6)u(6,∞)
f(−1) > 0 (nad −1 wykres już ma być powyżej osi x) // tu był błąd
10 − m > 0
m < 10
i jeszcze np. wierzchołek paraboli mniejszy od −1
−m2 < −1
m2 > 1
m > 2
m ∊ (6,10)
30 kwi 16:43
paulinka93: można to pierwsze zadanie jakoś z odbicie symetrycznego zwgl osi OX bo przecież ten fx jest
w module......
30 kwi 16:44
...: ok dzięki

Funkcja liniowa f określona jest w następujący sposób:
{
2x2+7x+6x+2 dla x≠−2 => y=x−
32
f(x)={
{c dla x=−2
Żeby obliczyć c powinienem chyba podstawić w y x=−2 i to wychodzi
−72 bodajże, a w odp.
jest c=−1...
30 kwi 17:58
...: odświeżamy
30 kwi 18:04
paulinka93: może ktoś odpowiedziec na moje pytanie?: (
30 kwi 18:07
Mila: Paulinko można.
30 kwi 18:08
f: 2x2+7x+6 = 0
Δ = 49 − 48 = 1
2(x+2)(x+3/2) = 0
y = 2x+3
30 kwi 18:12
paulinka93: Mila dziękuję
30 kwi 18:25
...: eh no tak nie pomyślałem jeszcze raz dzięki
30 kwi 18:41
...: pytań ciąg dalszy

Dla jakich wartości parametru a równanie 2a
2−(a+2)x+1=0 ma dwa pierwiastki, których suma jest
liczbą z przedziału <−1;1>? nie bardzo wiem co począć z tym przedziałem. Jakie dodatkowe zal
do Δ>0 i a≠0?
2 maj 17:00
...: up
2 maj 17:23
...: pomoże ktoś?
2 maj 19:40
Maslanek: Nie powinno być 2ax2?
Wtedy:
a≠0
Δ>0 (niech będą różne).
x1+x2≥−1
x2+x2≤1
2 maj 20:30
...: tak, tak jak zwykle czegoś nie przepisałem... dzięki
2 maj 21:45
...: Dla jakich wartości parametru m równanie x2+3x− m−2m−3 =0 ma pierwiastki rzeczywiste?
moje założenia to m≠3 i Δ≥0.
dochodzę do {13m−35}{m−3}>0. Jak to się rozpisywało? 13m−35>0 i m−3>0?
4 maj 14:53
...: w górę idziesz
4 maj 15:00
DżejDżej: żeby to równanie miało pierwiastki rzeczywiste to
m≠3
Δ<0
4 maj 15:02
DżejDżej: | | 4m−4 | | 9m−27+4m−4 | | 13m−31 | |
Δ9+ |
| = |
| = |
| |
| | m−3 | | m−3 | | m−3 | |
(13m−31)(m−3)<0 robisz rysunek
4 maj 15:07
DżejDżej: chyba się nigdzie w obliczeniach nie pomyliłem...
4 maj 15:07
...: odp jest (−∞,3513∪(3,∞). Mógłbyś mi powiedzieć dlaczego Δ<0 przecież wtedy równanie nie ma
żadnych pierwiastków?
4 maj 15:10
DżejDżej: heh... nie doczytałem, moja pomyłka Δ>0
4 maj 15:12
...: Δ=9+4m−8m−3=13m−35m−3
4 maj 15:14
...: ale dalej nie kminie dlaczego pierwszy przedział jest domknięty?
4 maj 15:15
DżejDżej:
pierwiastki rzeczywiste czyli może miec 2 różne pierwiastki Δ>0 a(x−x
1)(x−x
2)=0
lub tzw pierwiastek kwadratowy dlaΔ≥0 a(x−x
0)=0
| | 35 | |
wniosek Δ≥0 dla tego domknięty z od strony |
| , a otwarty dla 3 bo ją z dziedziny |
| | 13 | |
wyrzuciłeś
4 maj 15:19
...: aha no tak pierwiastek kwadratowy racja. Ja kierowałem się tym, że dla Δ=0 jest tylko jeden
pierwiastek dlatego odrzuciłem Δ≥0, a nie pomyślałem o jego "kwadratowości"... Dzięki
4 maj 15:25
...: Dana jest funkcja f(x)=x
2−3. Znajdź miejsca zerowe funkcji g(x)=[f(x)], gdzie [a] oznacza
największą liczbę całkowitą nie większą niż a.
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć tak bardziej na chłopski rozum?
4 maj 18:40
...: up
4 maj 19:03
...: poszukuję chętnych
4 maj 20:59
Maslanek: Skasowało mi się...

[0,1]=0
[1]=0
[−0,5]=−1
[1,2] = 1
[2,99999] = 2
itd.
g(x) = [f(x)]
g(x) = 0 ⇔ [f(x)] = 0 ⇔ f(x)≥0 oraz f(x)<1.
Rozwiąż takie nierówności.
4 maj 21:04
...: szczerze się przyznam ze dalej tego nie ogarniam

o co chodzi z tym nawiasem kwadratowym?
5 maj 17:46
...: odświeżam wczorajsze nurtujące mnie pytanie
6 maj 12:56
...: up
6 maj 13:42
...: rozjaśni ktoś bardziej?
6 maj 15:04
...: patrzę, że nikt się nie podejmuje... no trudno
6 maj 16:21
...: Mam problem z zadankiem... Pomożecie?
Funkcja kwadratowa g ma dwa miejsca zerowe. Ich iloczyn jest równy 2, a suma ich sześcianów
równa jest 95. Znajdź równanie prostej, która jest osią symetrii wykresu funkcji g.
Rozpisałem te wzory Viete'a, wyznzczylem z nich a i zapisałem funkcję jako y=ax2+bx+c. C z tym
dalej robić?
6 maj 22:03
...: odświeżamy
6 maj 22:11
...: no może teraz się uda
6 maj 22:36
ZKS:
x
1x
2 = 2
x
13 + x
23 = (x
1 + x
2)(x
12 − x
1x
2 + x
22) = (x
1 + x
2)[(x
1 + x
2)
2 − 3x
1x
2)]
(x
1 + x
2)[(x
1 + x
2)
2 − 3x
1x
2)] = 95
| | b | | b2 | |
− |
| * ( |
| − 6) = 95 |
| | a | | a2 | |
t
3 − 6t + 95 = 0
t
3 + 125 − 6t − 30 = 0
(t + 5)(t
2 − 5t + 25) − 6(t + 5) = 0
(t + 5)(t
2 − 5t + 19) = 0
| | 5 | |
Więc prosta która jest osią symetrii ma równanie x = |
| |
| | 2 | |
6 maj 22:57
...: Dzięki wielkie ZKS
6 maj 23:03
ZKS:
Proszę.
6 maj 23:15
...: ZADANIE
Dla jakich wartości parametru m funkcja
{(m−1)x +m dla x<1
f(x)={
{x2 + (m−2)x+4 − 2m dla x≥1
przyjmuje tylko dodatnie wartości?
Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie dlaczego takie, a nie inne założenia są potrzebne.
7 maj 14:07
justyna: zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (−∞, 5>, a zbiorem rozwiązań nierówności
g(x)>0 jest przedział (2,8). wyznacz wzór funkcji g.
7 maj 14:22
justyna: rozwiąż równanie (2x +1) + (2x + 4) + (2x + 7) +...+ (2x + 28) = 155, jeśli wiadomo, że
składniki po lewej stronie są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego.
Kompletnie nie wiem, jak się to zabrać...
7 maj 14:24
...: wytłumaczy ktoś te moje zadanko?
7 maj 15:01
...: poszukuje chętnych
7 maj 15:10