18 paź 23:56
Lorak: 4r
2+4r−3=0 to jest równanie kwadratowe przecież, więc liczymy deltę żeby je rozwiązać
19 paź 00:12
fox:
A jak rozwiążesz np: równanie z niewiadomą "x"
4x2+4x−3=0
tak samo rozwiązujesz równanie: 4p2+4p−3=0 lub 4r2+4r−3=0
19 paź 00:15
tośka: faaaaktycznie ^^ dziękuję ! za dużo tych zadań dzisiaj i wszystko mi się już miesza
19 paź 00:30
Bogdan:
albo: 4x2 + 4x + 1 − 4 = 0 ⇒ (2x + 1)2 − 22 = 0 ⇒ (2x + 1 + 2)(2x + 1 − 2) = 0
2x = −3 lub 2x = 1
19 paź 00:35
fox:
19 paź 00:36
Bogdan:
19 paź 00:37
fox:
albo: 4x2+4x−3= 4x2+2x−6x−3= 2x(2x+1) −3(2x+1) = (2x+1)(2x−3)
(2x+1)(2x−3)=0
19 paź 00:40
fox:
19 paź 00:41