pojemność zbiornika
betsy: Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile płynu wypełni ten
zbiornik, jeśli pole pow. całk. zbiornika = 3pi m2, a wysokość walca =2m.
Liczę liczę i nie wychodzi mi wynik jaki powinien, czyli 666 i 2/3 l.
4 kwi 15:24
miki:
Wynik jest : 66623 π l
4 kwi 16:31
betsy: tak, ale nie wiem jak do tego dojść...
4 kwi 16:49
miki:

P
c= P
kuli + P
b walca
P
c= 4πr
2 + 2πrh
4πr2 +4πr= 3π => 4r
2+4r−3=0 Δ= 64
√Δ= 8
r=
12m v r
2 <0 −− odrzucamy
h= 2m= 20 dm r= 0,5m= 5 dm
1l = 1dm
3
| | 4 | | 500 | | 2000 | |
V= |
| πr3 + πr2*h= . |
| π+ 500π= |
| *π= 66623*π [l ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
4 kwi 17:29
betsy: widzę, że robiłam dobrze do momentu policzenia r. Potem nie zamieniłam jednostki i dlatego nie
wychodziło. dziękuję za pomoc
4 kwi 17:40
asd: wie ktoś może z jakiej książki,zbioru, arkusza jest to zadanie?
19 lut 18:06
Cc: zbiór zadań do matury podstawowej AKSJOMAT
19 lut 19:55