trygonometria
mw: Kąty x i y są takimi kątami ostrymi, że
| | 4 | | 2√5 | |
sinx+siny= |
| i cosx+cosy= |
| . |
| | 3 | | 3 | |
Czy stąd wynika, że x=y ?
18 paź 23:37
Lorak: Może tak:
rozwijając wzory skróconego mnożenia dostajemy:
| | 16 | |
sin2x+2sinxsiny+sin2y = |
| |
| | 9 | |
| | 20 | |
cos2x+2cosxcosy+cos2y= |
| |
| | 9 | |
dodajemy stronami:
sin
2x+cos
2x+sin
2y+cos
y+2sinxsiny+2cosxcosy = 4
1 + 1 + 2sinxsiny+2cosxcosy = 4
2sinxsiny+2cosxcosy = 2 //:2
sinxsiny + cosxcosy = 1
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
cos(x−y) = 1
cosα = 1 dla α=0 + 2kπ, k∊C
więc rzeczywiście x=y
19 paź 00:08
mw: DZIĘKI

Mi już zaczęły wychodzić jakieś sin
4x i brnęłam w to, brnęłam
19 paź 00:14
Bogdan:
| | 1 | | √3 | |
Trochę zamieszam. Niech np. x = 30o, wtedy sinx = |
| i cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 4 | | 5 | |
| + siny = |
| ⇒ siny = |
| |
| 2 | | 3 | | 6 | |
| √3 | | 2√5 | | 4√5 − 3√3 | |
| + cosy = |
| ⇒ cosy = |
| |
| 2 | | 3 | | 6 | |
Czy sin
2y + cos
2y = 1 ?
19 paź 00:23
Lorak: hmm

sin
2y + cos
2y ≠ 1
ciekawe.
19 paź 00:37
Bogdan:
Jaki więc wniosek?
19 paź 00:39
Lorak: Patrze, patrze i nie potrafię wyciągnąć wniosku.
Wydawało mi się, że wszystkie przekształcenia zrobiłem ok.
19 paź 00:57
Bogdan:
To prześpij się z tym problemem, może potem znajdziesz odpowiedź.
19 paź 01:04
Lorak: heh, teraz nie zasnę

jeżeli sin
2y + cos
2y ≠ 1, to wychodziłoby na to, że to są inne kąty (ale jak to?)
19 paź 01:12
mw: Skoro x i y są takimi kątami że spełniają te równości to jeśli x=30
○ daje sprzeczność to nie
może być brane pod uwagę?
19 paź 11:28
Lorak: Nadal nie mam wniosku
Bogdan, mógłbyś wskazać co jest źle?
20 paź 21:15
Mila:
Podstaw do układu:
x=y i oblicz x
20 paź 21:44
Lorak:
i na tę chwilę nie mam pomysłu, jak rozwiązać to równanie...
20 paź 22:02
Mila:
Sprawdzasz czy drugie równanie zachodzi, jedynka trygonometryczna. I koniec.
20 paź 22:05
Lorak: Zachodzi. Ale z tego co zrozumiałem, to podałaś inny sposób na rozwiązanie tego zadania
(zdecydowanie lepszy swoją drogą), a mnie chodzi o wskazanie błędu w moim rozwiązaniu,
o to co
Bogdan rozumie, a czego ja nie rozumiem
20 paź 22:12
Mila:
Dobrze masz rozwiązane.
Bogdanowi chodzi o co innego.
20 paź 22:15
Lorak: No właśnie, o co?
20 paź 22:30