zadanie z prawdopodobienstwa względnego, drzewko stochastyczne
nerds: Dane są urny U1(2 białe kule+4 czarne) i U2 (3 białe kule i 4 czarne). Rzucamy kostką do gry.
Jesli na kostce wypadnie liczba oczek podzielna przez trzy to losujemy dwie kule z U1. W
przeciwnym wypadku losujemy dwie kule z U2. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul różnych
kolorów.
18 paź 19:46
18 paź 20:11
Gustlik:

Najpierw obliczymy prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul różnych kolorów z obu urn:
U
1:
|A|=2*4=8
U
2:
|A|=3*4=12
Dalej drzewkiem − na rys.
| | 2 | | 8 | | 4 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =... dokończ |
| | 6 | | 15 | | 6 | | 7 | |
19 paź 02:54