prawdop
Kamil: dane sa 3 urny z kulami :
U(2 biale i 6 czarnych)
W(3 biale i 8 czarnych)
V(4biale i 6 czarnych)
rzucamy kostka. jesli wypadnie 1,2 lub 3 oczka to losujemy 1 kule z U. jesli 4 lub 5 to 1 kule
z W a jesli 6 oczek to 1 kule z V, jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania kuli czarnej?
18 paź 18:24
PW: U∪W∪V = Ω i zbiory te są rozłączne.
C − "wylosowano kulę czarną"
Wzór Bayesa
P(C) = P(C|U)P(U)+P(C|W)P(W)+P(C|V)P(V).
Wszystkie liczby po prawej stronie są zaszyfrowane w treści zadania w postaci krótkich łatwych
zadań "na klasyczną definicję prawdopodobieństwa", które rozwiązujemy w pamięci bez
specjalnego tłumaczenia, np.
18 paź 19:31
Gustlik:

Można drzewkiem:
| | 3 | | 6 | | 2 | | 8 | | 1 | | 6 | |
P(C)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =... dokończ |
| | 6 | | 8 | | 6 | | 11 | | 6 | | 10 | |
19 paź 03:03
ccccc: dzekuje ")
19 paź 13:35