funkcja kwadratowa
Imposible: 1. Zbiorem wartosci funkcji f(x)=x
2−6x+11 jest:
a) (−
∞,2) b) (−
∞,3> c) <3,+
∞) d) <2,+
∞)
2.Liczba punktów wspólnych prostej y= − x
2 z wykresem funkcji y=1:2 x
2−2x+3 wynosi:
a)1 b)2 c)0 d)3
3.Wskaż rownanie paraboli, ktorej osia symetrii jest prosta o rownaniu x=2
a)y=x
2−8x+16 b)y=x
2+2 c)y=x
2−2 d)y=x
2−4x+4
4>Rozwiaz rownanie:
(x−1:2)
2=2(−x+4)
Prosze o pomoc. Chodzi mi o rozwiazanie zebym widziala jak to sie liczy.

aha 1:2 to jest jedna droga
18 paź 17:10
Imposible: prosze
18 paź 17:14
Imposible: jezeli ktos liczy to prosze mnie poinformowac to zaczekam
18 paź 17:15
Basia:
ad.1
znajdź współrzędne wierzchołka paraboli
ponieważ a=1 > 0 ZW = <q;+
∞)
ad.2
popraw treść; wykresem y= − x
2 nie jest prosta więc czy to mają być punkty wspólne
dwóch paraboli czy źle przepisałaś
ad.3
jak (1)
osią symetrii paraboli jest prosta x=p
ad.4
| | x−1 | |
to jest (x − 12)2 czy ( |
| )2 ? |
| | 2 | |
pisz porządnie
18 paź 17:18
Imposible: nie tres drugiego byla taka. nie zrobilam bledu
18 paź 17:24
Antek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1959.html do zadani nr 1
Zadanie nr 2
0,5x
2−2x
3=−x ma byc y=−x bo y=−x
2 nie jest prosta tylko parabola policz delte i napisz
ile jest punktow wspolnych
Zadanie nr3
Skoro osia ma byc prosta x=2 to znaczy z ewspolrzedna x
w =p wierzcholka paraboli =2 wiec
policz x
w ze wzoru
Mozesz tez zrobic tak . Policzyc miejsca zerowe i srodek miesjsc zerowych =2 czyli
Zadanie nr 4 −−−−skorzystaj z ewzoru skroconego mnozenia (a−b)
2
18 paź 17:25
Imposible: ale ja nie wiem jak tu sie robi pierwiastki. to pierwsze
18 paź 17:26
Imposible: ok ja wiem jak to wszystko liczyc po prostu mi to obliczcie i zapiszcie odpowiedzi bo ja to juz
liczylam ale mi nie dokonca wychodzilo. chce sprawdzic czy dobrze liczylam. wy mi piszecie co
mam zrobic. ja to wiem ale mi nie wychodzi
18 paź 17:28
Antek: To pisz swoje rozwiazania .
18 paź 17:30
Imposible: 1) b
2)c
3)c skoro os symetrii w punkcie 2 no to wzor musi byc y=x2−2 bo przesuniety o 2 miejsca w
prawo
4) tutaj liczylam delte i mi wyszlo √33 i podstawilam to po prostu do wzory na miejsce zerowe
ale juz dalej nie liczylam bo nie da sie wyciagnac pierwiastka
18 paź 17:36
Antek: Policz zadanie nr 1 i 2 (pelne rozwiazania −chce widziec
zadanie nr 3 y=x2−2 wykres ten powstaje w ten sposbo ze wykres y=x2 przesuwaszz o2
jednostki w dol a nie o 2 jednostki w prawo wiec to nie bedzie ta funkcja
18 paź 17:46
Imposible: pomozcie
18 paź 17:46
Imposible: aha no tak pomylilam sie. ale dzieki. wlasnie o to mi chodzilo zeby ktos mi wskazal bledy
18 paź 17:48
Antek: Zadanie nr 1 Δ=b
2−4ac=
18 paź 17:52
Imposible: a dlaczego sama delta? tam powinno byc chyba −b−Δ
18 paź 17:55
Imposible:
18 paź 17:56
Antek: Jesli policzysz delte to potem do wzoru na y
w podstawisz z ezmienonym znakiem . Rozumiesz
18 paź 17:58
Antek: dalem Ci link do zadania nr 1 −−−−−−nie czytasz
18 paź 18:00
Imposible: no ok ale we wzorze na miejsce zerowe jest −b−Δ
x= −−−−−−−
4a
czyli bedzie x= 6+8
−−−−−−−
4
x=? no i mi nic nie wychodzi
18 paź 18:02
Antek: Dziecko . TY nie masz liczyc miejc zerowych w tym zadaniu nr1 tylko policzyc wspolrzedna yw=q
wierzcholka paraboli
Zeby policzyc yw to musisz najpierw policzyc delte a potem ze wzoru ktory podalem policzyc yw
A na miejsca zerowe to nie przez 4a tylko przez 2a .
Teraz muszse wprowadzic samochod do garazu ale zaraz wroce . Tylicz delte i yw
18 paź 18:07
Imposible: :(
18 paź 18:07
Imposible: aha ok. to sa zadania ze sprawdzianu ktory dzisiaj pisalam. tylko ze ja takiego wzoru nie znam
to jak mialam go uzyc?!
18 paź 18:09
Imposible: .
18 paź 18:11
Imposible: .
18 paź 18:19
Imposible: .
18 paź 18:21
Imposible: ok dzieki za pomoc ale musze juz konczyc. jak by co to mozesz jeszcze cos napisac to potem
sprawdze
18 paź 18:25
Antek: f(x)= x
2−6x+11 Δ=b
2−4ac=(−6)
2−4*1*11=36−44=−8
| | −delta | | −(−8) | | 8 | |
to yw=q= |
| to yw=q= |
| = |
| =2 |
| | 4a | | 4*1 | | 4 | |
Teraz zobacz na post
Basi i napisz rozwiiazanie czyli jaki jest zbior wartosci tej
funkcji
Ten wzor musisz znac . Nie masz prawa go nie znac
Mozesz to zadanie rozwiazac jeszcze tak
Policzyc wspolrzedna x
w =p wierzcholka paraboli i f(x
w) jest wartoscia tej funkcji w tym
punkcie
to f(3)=3
2−6*3+11f(3)=9−18+11=−9+11=2 w miejsce x wstawiasz 3 i liczysz .
zapisz zbor wartosci i zadanie nr 2
18 paź 18:30