zadanko z prawdopodobienstwa
ess: Witam!
Dany jest zbiór wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych.
Oblicz prawdopodobienstwo, ze losowo wybrana z tego zbioru liczba jest podzielna przez 6 lub 8.
A więc:
Ω = <10,99> − 90
No i teraz jak wyznaczyc liczby które są podzielne przez 6 lub przez 8?
Pozdrawiam!
18 paź 08:43
18 paź 08:55
Aga1.: A liczby podzielne przez 6
B− liczby podzielne przez 8
C liczby podzielne przez 6 i przez 8, czyli przez 24.
D liczby podzielne przez 6 lub 8
IDI=IAI+IBI−ICI
18 paź 11:39
PW: Ale błąd zasadniczy na samym początku. W przedziale [10,99] jest 91 liczb naturalnych.
Różnica 99−10=90 podaje liczbę odstępów między liczbami naturalnymi w tym przedziale.
Przykład:
{4,5,6} − zbiór złożony z trzech liczb. Różnica 6−4=2, a nie 3.
18 paź 12:08
18 paź 12:19
PW: Nie, tam jest dobrze, i Ty też masz dobrze, tylko ja mam dziś kłopoty z odejmowaniem (czy
raczej ze wzrokiem). Popatrz co pisałem: 99−10=90, toż to bzdura.
Przepraszam.
18 paź 12:28
john: aha no
18 paź 12:32
ess: ale właśnie ja mam problem ze znalezieniem liczb podzielnych przez 8 i 6 .. jest jakis inny
sposób niż ich wszystkich wypisywanie?
Pozdrawiam!
18 paź 15:00
ess: pomoze ktos?
18 paź 16:08
Aga1.: Możesz wykorzystać ciąg arytmetyczny.
Ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6?
{12,18,...,96}
a
1+(n−1)r=a
n
a
1=12, r=6, a
n=96
12+6(n−1)=96
6n=90
n=15
IAI=15
lub
Ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez 8?
{16,24,..., 96}
a
1=16, r=8, a
n=96
16+8n−8=96
8n=88
n=11
IBI=11
Teraz policz , ile jest liczb podzielnych przez przez 6 i przez 8, czyli podzielnych przez 24
Tu możesz je wypisać, bo jest ich ICI=4.
{24,48,72,96}
lub obliczyć tak
Liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6 lub przez 8 jest
15+11−4=22
Możesz je wypisać
{12,16,18,24,30,32,36,40,42,48,54,56,60,...
18 paź 16:58