Rozwiąż równianie
xyz: Rozwiąż równianie, korzystając ze wzoru Cardano,
a)x3−2x−21=0
b)x3+6x−20=0
17 paź 15:23
17 paź 15:26
xyz: A czy możesz rozwiązać moje przykłady bo na tej stronie jest wszystko ogólnie i nie rozumiem
tego
17 paź 15:33
ICSP: Tym bardziej nie zrozumiesz mojego rozwiązania
17 paź 16:24
xyz: Ale chodzi o to, żeby je mieć. Proszę.
17 paź 18:57
Mila:
Jesteś w LO, czy na studiach?
Obydwa równania mają jeden pierwiastek wymierny. Łatwo jest rozwiązać te równania metodą
tradycyjną.
Cardano źle się liczy.
17 paź 19:16
Mila:
x
3+6x−20=0
p=6, q=−20
Δ=2
3+(−10)
2=108
Δ>0 ⇔równanie ma jeden pierwiastek rzeczywisty i dwa urojone. (?)
√Δ=6
√3
U=10−6
√3=(1−
√3)
3
V=10+
√3=(1+
√3)
3
u=
3√U=1−
√3
v=
3√V=1+
√3
x
1=u+v=1−
√3+1+
√3=2
x
2=ε*u+v*ε
2
x
3=ε
2*u+v*ε
gdzie :
| | −1−i√3 | | −1+i√3 | |
ε= |
| i ε2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Oblicz x
2 i x
3
Ma wyjść
x
2=−1+3i
x
3=−1−3i
17 paź 19:46
Mila: ?
17 paź 20:37