dobry wieczór :)
tośka: Hey, mam takie zadanie. Pomoże ktoś

Zapisz w najprostszej postaci
a) 1 + log
25 − log
210 =
| | 1 | |
b) 2log3√3 + log3 |
| + log39 = |
| | 9 | |
16 paź 20:47
bezendu:
b) podobnie spróbuj
16 paź 20:49
tośka: próbuje rozkminic Twój przykład.
16 paź 20:54
tośka: | | 1 | | 3 | |
a) = 1 + |
| = |
|  bo skad masz odejmowanie nagle |
| | 2 | | 2 | |
16 paź 20:59
bezendu:
| | 5 | |
log2 |
| =−1  |
| | 10 | |
16 paź 21:00
tośka: really? wybacz ale matma to nie moja pasja ani jakaś mocna strona
16 paź 21:00
bezendu:
Yes.
16 paź 21:01
16 paź 21:02
16 paź 21:03
tośka: a co zrobić najpierw z tym pierwiastkiem w logarytmie?
16 paź 21:10
Antek: n loga b=logabn to zapisz ten 1 logarytm w drugi przyklladzie jak bedzie wygladal
16 paź 21:13
tośka: wiem! zaraz napisze
16 paź 21:15
Antek: to moze ja zapisze 2log
3√3=log
3(
√3)
2=log
3 3
Dalej rozwiazemy to tak (popatrz na 6 wzor od gory w tym linku od bezendu.
Tylko zastosujemy go w odwortna strone .
| | 1 | | 1 | |
log33+log3 |
| +log39=log3(3* |
| *9)=log3 3= ile ? |
| | 9 | | 9 | |
Albo po kolei
| | 1 | |
log33= policz ..... log3 |
| =..... log3 9=....... |
| | 9 | |
16 paź 21:28
tośka: wyszło mi tak:
b) = 2log332 + log39−1 + 2
= 2 * 2 + log3(32)−1 +2
= 4 + log33−2 + 2
= 4 − 2 + 2 = 4
16 paź 21:30
tośka: = 0
16 paź 21:30
bezendu:
Źle
16 paź 21:32
tośka:
16 paź 21:32
tośka: k****
16 paź 21:33
bezendu:
nie kuchnia

i wynik to
1
16 paź 21:35
tośka: patrze na 6 wzór ... wpatruje sie
16 paź 21:37
Antek: Zle
=1 bo bede to pisal po twojemu
| | 1 | |
2log3√3+log3 |
| +log39 = log3(√3)2+log3(32)−1+2=log33+log33−2+2=1−2log3 |
| | 9 | |
3(patrz wzor godz 21.13) +2=1−2+2=1
16 paź 21:38
bezendu:
Cześć
Antek czemu już nie latek ?
16 paź 21:41
Antek: czesc
bezendu 
Dlatego ze przyjechal do mnie wnuczek Antek na kilka dni i postanowilem zmienic na ten czas
nick
POtem bede go widzial dopiero w kwietniu.
16 paź 21:45
Antek: Toska no jak zrozumialas ?
16 paź 21:49
tośka: yhym...
16 paź 21:51
tośka: źle wyliczyłam pierwiastek w logarytmie
16 paź 21:53
Antek: No to na zdrowie
16 paź 21:55
tośka: dzięki wam

przywracacie mi wiarę we własne siły ^^ <3
16 paź 21:56