16 paź 18:24
agaga: pomoze ktos?
16 paź 18:33
Antek: NO c −bylo tlatwoobliczyc bo to trojkat rownoramienny i jest ok
Natomiast w d−−− wykazalas ze trojlat jest prosokatny a teraz nalezy policzyc pole
| | 1 | |
Tez skorzystaj ze wzoru P= |
| a*h |
| | 2 | |
teraz jesli sobie narysujesz ten trojkat to przyprostokatne beda mialy dlugosc 5cm i
√11cm a
przeciwprostokatna =6cm
do obliczenia pola przyjmniemy a=5cm i h=
√11cm . Zauwaz ze tez mozesz przyjac a=
√11 a h=5cm
wiec policz to pole
16 paź 18:44
Wazyl:

Trójkąt jest równoramienny o bokach 8cm, 8 cm i 4 cm. Wysokość dzieli podstawę na dwie równe
części pod kątem prostym. Z twierdzenia Pitagorasa mamy: h
2+2
2=8
2. h=
√64−4. Jeżeli masz
wysokość i podstawę łatwo obliczysz pole. W drugim przypadku skorzystałbym ze wzoru Herona.
Powodzenia.
Pozdrawiam Martynę.
16 paź 18:46
agaga: w d niepotrzebne sa te obliczenia? gdzie wyszlo mi36=36?
16 paź 18:47
agaga: mogly ktos zrobic dla mnie podpunkt d?
16 paź 18:51
Antek: W drugim nie ma potrzeby liczenia z e wzoru Herona gdyz wykazano z eto trojkat prostokatny
bo 36=36 . jesli narysujesz sobie trojakt prostokatny to jedna z przyprostokatna bedzie
podstawa a druga wysokoscia . Obojetnie ktora .
Licz pole trojkata .
16 paź 18:52
agaga:
p= 12a*h
p=12*5*√11=2,5√11
16 paź 18:58
agaga: dobrze?
16 paź 19:01
Antek: No i gitara

A teraz policz pole tylko przymij a=
√11 a h=5 i zobacz czy wjdzie to samo
16 paź 19:01
agaga: dziekuje
16 paź 19:05
16 paź 19:06
eli: Zapisz iloczyn liczby naturalnej, która podzielona przez 5 daje resztę 3, oraz następnej liczby
naturalnej. Jaka jest reszta z dzielenia tego iloczynu przez 5?
16 paź 19:22