Małe pytanko, o logarytmach + wartość bezwględna
Paweł 19 :

Mając takie równanie:
2
|log2 x| mam narysować do tego wykres.
Wiem że rozbija się to na dwa przypadki jeden:
a) x > 1
b) 0< x ≤ 1
Tylko dlaczego tak ?
Wiem też że mając 2
|log2 x| rozbija się to tak.
2
|log2 x| = 2
log2 x v 2
|log2 x| = 2
−log2 x
| | 1 | | 1 | |
i w jednym wychodzi wykres y=x a w drugim y= |
| Wiem też że y= |
| jest dla x∊ (0,1> a |
| | x | | x | |
wykres y=x jest dla x>1 Bo sprawdzałem na programach rysujący wykres.
ta kropka to pkt (1,1) A czarny wykres to wykres 2
|log2 x|
Dlatego chciałbym się dowiedzieć dlaczego są takie podzbiory a) x>1 i b) 0<x≤1 Dlaczego na
takie podzbiory się to rozbija, ktoś mi powie?
16 paź 17:10
Sebastian: Myślałem nad tym i też nie wiem dlaczego rozbija się na 0<x≤1 i x>1 proszę o pomoc.
16 paź 17:18
16 paź 18:18
Sebastian: Dziękuję bardzo, po prostu tu sam doszedłem do pewnych zależności dlatego założyłem nowy temat
z innym równaniem.
16 paź 18:49