funkcja logarytmiczna
Agula: Jak narysować wykres funkcji:
g(x)=(
12)
If(x)I gdzie f(x)=log
2x
24 lut 12:19
Zielona Gałązka: W wykładniku podstaw wzór f(x) i rozpatrz 2 przypadki wartości bezwzględnej I f(x) I
Otrzymasz takie fajne zapisy, gdzie Ci się troszkę poskraca.
Jest taki wzór:
a do potęgi o wykładniku logarytm przy podstawie a, z liczby X, równa się X
24 lut 12:28
tim: Gałązka − dla x = 0,5, się skróci, ale dla np. x = 3 (jak?)
24 lut 12:29
Agula: moglbys mi to jednak jakos rozpisac

te dwa przypadki, bo tak nie bardzo jarze o co chodzi
24 lut 12:30
Agula: prosze

to ma byc dla x<1 i dla x>1 czy jak
24 lut 12:45
Agula: tim
24 lut 13:03
tim: UWAGA!
Aby logarytm zachodził x > 0.
Zatem:
Dla x > 1 mamy:
0,5log2x
Dla 0 < x ≤ 1 mamy:
0,5−1 * log2x = 2log2x = x
24 lut 13:14
tim: Tzn dziedziną funkcji jest x > 0, gdyż log2x, gdzie x > 0.
24 lut 13:15
24 lut 13:16
tim: Więc rysuesz funkcję y = x, od 0 (otwarte) do 1 i funkcję 1/x od 1 do +∞.
{ 1/x x ∊ (1, +∞)
g(x) = { x x ∊ (0, 1>
24 lut 13:17
Agula: dziekuje bardzo
24 lut 13:26
ds: oblicz x gdy :
log0,5(log2x)=1
26 wrz 14:47
Paweł 19 : Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego rozbijamy tą wartość bezwględną na x>1 i 0<x≤1 ?
I dlaczego jak jest 0<x≤1
to mamy 0.5*
(−1)*log
2 x
Nie wiem dlacyego tak jest, proszę o pomoc
16 paź 16:08
Mila:

D: x>0
Dla x∊(0,1) funkcja f(x) =log
2x przyjmuje wartości ujemne
Dla x≥1 funkcja f(x) =log
2x przyjmuje wartości nieujemne
1) |log
2(x)|=−log
2(x) dla x∊(0,1)
2) |log
2(x)|=log
2(x) dla x≥1
stąd:
1) dla x∊(0,1)
| | 1 | | 1 | |
( |
| )|log2(x)|=( |
| )−log2(x)=2log2(x)=x |
| | 2 | | 2 | |
2)dla x≥1
| | 1 | | 1 | |
( |
| )|log2(x)|=( |
| )log2(x)=(2−1)log2(x)=2−log2(x)= |
| | 2 | | 2 | |
Potrafisz teraz narysować wykres?
16 paź 16:51