Logarytmy 3 przykłady
Paweł 19: Witam mam problem z 3 podpunktami
a) 4log
4 15=
a) log
3 9x
4
16 paź 13:29
wredulus_pospolitus:
a jakie konkretnie masz problemy ?
tam na pewno jest log
415
16 paź 13:33
Paweł 19: no właśnie ten 1 logarytm na pewno jest zły, widocznie źle przepisałem, Ale nie wiem jak zabrać
się za pkt b oraz c .
16 paź 13:34
16 paź 13:35
Paweł 19: aaa, czyli pkt c) rozbić na log3 9x4 = log3 9 + log3 x4 ? i z tego wychodzi że pierwszy
logarytm równy 2 a drugi log3 x4 tylko jak teraz ?
16 paź 13:40
Janek191:
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
b) log2( √2)34 = |
| *log2 √2 = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
c) log
3 (9 x
4) = log
3 9 + log
3 x
4 = 2 +4 log
3 x ; x > 0
16 paź 13:47
Paweł 19: ok, problem rozwiązany dziękuję
16 paź 14:00