2 zadanka !!!
IIIgOOOr: zad.1.
| | x−m | | 2x+m | | 2−m−7x2 | |
Obliczyć pierwiastek równania |
| − |
| = |
| |
| | 4−6x | | 2x+1 | | 6x2−x−2 | |
wiedząc że jest on o 2 większy od parametru m.
zad2.
| | ⎧ | x + xy +y = 13 | |
| Rozwiąż układ równań | ⎩ | 2(x+y)2 + x2y + xy2 +30 = 0 |
|
15 paź 20:33
IIIgOOOr: Pomóż ktoś prosze ..
15 paź 21:11
PW: 1. Warunek postawiony w zadaniu oznacza, że pierwiastkiem jest liczba m+2, czyli podstawiając
x=m+2
powinniśmy otrzymać zdanie prawdziwe. Dziedzinę oczywiście trzeba ustalić na początku.
15 paź 21:18
IIIgOOOr: dzieki = ) a masz jakis pomysl co do drugiego?
15 paź 21:33
Eta:
1/ xy= 13−(x+y)
2/ 2(x+y)
2+xy(x+y) +30=0
2/ 2(x+y)
2+[13−(x+y)]*(x+y)+30=0
(x+y)
2+13(x+y)+30=0
[(x+y)+10]*[(x+y)+3]= 0 ⇒ x+y= −10 v x+y= −3 to xy= 23 v xy= 16
teraz rozwiąż układy:
x+y= −10 x+y= −3
i lub i
xy=23 xy= 16
powodzenia .........
15 paź 21:50
Mila:
x+xy+y=13
2(x+y)2+xy*(x+y)+30=0
(x+y)*(2x+2y+xy)+30=0
(x+y)*(x+y+13)+30=0
x+y=t
t*(t+13)+30=0
t2+13t+30=0
Δ=169−120=49
t=3 lub t=−10
x+y=3 i x+xy+y=13
lub
x+y=−10 i x+xy+y=13
dokończ,
15 paź 22:00
Mila: Poprawka znaku.
t=−3
x+y=−3
15 paź 22:02
Eta:
@ Mila
t= −3 v t= −10
15 paź 22:03
Eta:
15 paź 22:05
Mila:
Tak, Eto, zauważyłam. Dziękuję. Ważne, aby autor to przeczytał.
15 paź 22:08
IIIgOOOr: Dziekuje !
15 paź 23:10
Eta:
No wreszcie
15 paź 23:12
IIIgOOOr: Dalej mi nie wychodzi to pierwsze zadanie(obliczyc pierwiastek rownania).. delta wychodzi
| | 1 | | 2 | |
ladnie R \{− |
| , |
| } , ale jak podstawiam do rowania x= m +2 to jakies kosmiczne |
| | 2 | | 3 | |
wartosci wychodza. Pomoze ktos
18 paź 17:21
IIIgOOOr: ?
18 paź 17:40
IIIgOOOr: 
?
18 paź 18:37
IIIgOOOr: :<
18 paź 19:31
PW: 6x
2−x−2
Δ=(−1)−4•6•(−2) = 49,
√Δ=7
| | −(−1)−7 | | −1 | | 1+7 | | 2 | |
x1= |
| = |
| , x2= |
| = |
| − dobrze, są to jednocześnie miejsca |
| | 2•6 | | 2 | | 12 | | 3 | |
zerowe pozostałych mianowników w tym zadaniu. To zachęca do wykonania działań po lewej
stronie:
Mianowniki są równe po wykonaniu odejmowania, liczniki też są równe:
| | 1 | | 2 | | m | |
(m−x)(x+ |
| ) − (x− |
| )(x+ |
| ) = 2−m−7x2 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
18 paź 19:59
PW: Zżarło szóstkę:
| | 1 | | 2 | | m | |
(m−x)(x+ |
| ) − 6•(x− |
| )(x+ |
| ) = 2−m−7x2 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
18 paź 20:03
18 paź 20:04