Hilfe
IIIgOOOr: Mam kilka zadanek których nie do konca jestem pewien..
zad1. Dla jakich wartości parametru m układ równań :
| ⎧ | x2 − y2 = 0 | |
| ⎩ | (x − m)2 + y2 = 1 |
|
posiada dokładnie trzy rozwiązania


zad2
rozwiąż równania
| | 1 | | 1 | |
a) 2(x + |
| )2 − 9(x+ |
| ) + 10 = 0 |
| | x | | x | |
b) 5x
4 − 22x
3 + 18x
2 − 22x + 5=0
zad.3 dla jakiej wartości parametru m równanie 2
2x − 2(m−1)2
x + (m
2 − m − 4) = 0
posiada dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty

zad4. dla jakich wartości parametru p rozwiązaniem układu równań :
| ⎧ | xlogp + 2y=1 + logp | |
| ⎩ | 2x − 4y = 5 | jest para liczb róznych znaków
|
to narazie tyle.. mam jeszce kilka ale próbuje sam je rozwalic póki co.
Ktos pomoze
18 paź 19:31
ICSP: 1. Wyznacz z pierwszego x
2 i podstaw do drugiego. Potem wystarczy tylko wpaść na pomysł kiedy
równanie x
2 = y
2 przy ustalonym x ma tylko jedno rozwiazanie
| | 1 | |
2. a) Podstawienie t = x + |
| |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
b) Dziel przez x2 i skorzystaj z x2+ |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x | |
3. Jak podstawisz t = 2
x gdzie t > 0 dostaniesz równanie kwadratowe :
t
2 − 2(m−1)t + (m
2 − m − 4) = 0
Będzie ono posiadało tylko jeden pierwiastek gdy
1
o Δ = 0 oraz t
0 > 0
2
o Δ > 0 oraz t
1 * t
2 < 0 (przypomnij sobie wzory Viete'a)
Czwarte za chwile dopisze
18 paź 19:43
IIIgOOOr: dziekiiii

! : )))))
18 paź 19:43
ICSP: p > 0
Para liczb różnych znaków ⇒ x*y < 0
| | 2x −5 | |
Wyznaczając z drugiego y : y = |
| |
| | 4 | |
mamy :
Wystarczy zatem wyznaczyć x w zależności od log p.
Ja bym przemnożył pierwsze równanie przez 2. Jak ty to zrobisz nie wiem.
18 paź 19:52
PW: ICSP, świetne 4. Dla mało doświadczonych trzeba dodać, że "wystarczy wyznaczyć x w
zależności od logp" to dopiero początek walki o ograniczenia na p: wyliczony x musi spełniać
nierówność
inaczej nie będzie rozwiązaniem.
18 paź 21:22
IIIgOOOr: nie do konca wiem co dalej z tym 4 zadaniem..
19 paź 20:18