indukcja matematyczna
PuRXUTM: Udowodnić, stosując zasadę indukcji, że dla n∊N
19|(5*2
3n−2+3
3n−1)
(5*2
3n−2+3
3n−1)=19k k∊Z
| | 19 | |
1) n=0 i wyszło mi że L= |
| to już mnie zastanowiło, no ale jechałem dalej bo n=1 się |
| | 12 | |
sprawdza
2) założenie ind: (5*2
3n−2+3
3n−1)=19k
3) krok indukcyjny: (5*2
3(n+1)−2+3
3(n+1)−1)=19l
(5*2
3n+1+3
3n+2)=19l
2
3*5*2
3n−2+3
3*3
3n−1=19l no i co dalej
15 paź 19:48
Patryk: z załozenia wyznacz 23n−2 i wstaw do tego
15 paź 19:49
Patryk: ale bez znaku =
15 paź 19:50
Patryk: przedstaw to w postaci 19(cała reszta)
15 paź 19:50
Krzysiek: 5*23n+1+33n+2=8*5*23n−2+27*33n−1=8(5*23n−2+33n−1)+19*33n−1
15 paź 19:56
PuRXUTM: dzięki wielkie
15 paź 20:00
Basia:
indukcja działa tylko dla n∊N+
krok 1
n = 1
P = 5*21 + 32 = 10+9 = 10
19|19
krok 2
muszę rozpisać na kartce, bo coś mi nie wychodzi
ale to za dłuższą chwilę
15 paź 20:01
PuRXUTM: już Basiu mi wyszło nie musisz, zrobiłem to sposobem
Patryka
15 paź 20:05
15 paź 20:09