matematykaszkolna.pl
zbadaj przebieg własności funkcji toskaaa: zbadaj przebieg zmienności funkcji, chodzi o: podanie dziedziny, granic na końcach przedziału, asymptot, miejsc zerowych, punktu przecięcia z OY, parzystości, następnie pierwszej pochodnej funkcji (pochodna funkcji i jej dziedzina, miejsce zerowe pierwszej pochodnej, monotoniczność funkcji, ekstrema) i drugiej pochodnej (wyznaczenie drugiej pochodnej i jej dziedziny, miejsca zerowe drugiej pochodnej, przedziały wklęsłości, wypukłości, punkt przegięcia, stworzyć tabelę przebiegu zmienności i narysować wykres. Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić, proszę, pomóżcie mój przykład: f(x)=(x−3)x
15 paź 18:47
Krzysiek: skoro masz napisane co masz liczyć to z czym masz problem? rozpisuj każdy podpunkt to ktoś będzie sprawdzał czy zrobiłaś dobrze.
15 paź 18:48
toskaaa: w tym, że na przykładzie z samymi liczbami spokojnie bym to zrobiła, ale z iksami nie umiem
15 paź 19:04
Krzysiek: nie rozumiem..jak chcesz mieć przykład z samymi liczbami? to oczywiste,że będziesz mieć wszędzie 'x'... przecież nie dostaniesz do zbadania przebiegu funkcji funkcji stałej
15 paź 19:28
toskaaa: chodziło mi o ten x pod pierwiastkiem
15 paź 19:33
Krzysiek: przykład nie jest skomplikowany, zacznij od początku: dziedzina?
15 paź 19:37
toskaaa: R\{3} ?
15 paź 19:42
Krzysiek: jeżeli f(x)=(x−3)x czyli tak jak napisałaś... to niestety ale nie masz się co zabierać za granice,pochodne itd jeżeli nie wiesz jaka jest dziedzina.
15 paź 19:45
toskaaa: sorry, jestem w 1 klasie liceum, nie moja wina że matematyczka stwierdziła że jak to zrobimy to będzie nam łatwiej później. Na połowie części tego materiału mnie nie było bo byłam w szpitalu, teraz mam ten przykład na zadanie i po prostu chciałabym go zrobić i skończyć już ten dział.
15 paź 20:02
toskaaa: 2 klasie *
15 paź 20:03
Krzysiek: 1 klasa liceum i już 'umiecie' liczyć granice/ pochodne a masz problem z dziedziną...? to jakie liczby nie mogą być pod pierwiastkiem kwadratowym?
15 paź 20:08
15 paź 20:09