pytanie co do rozwiązywania układów równań metodą wyznaczników
olo: Jakie założenia muszę zrobić w metodzie wyznaczników aby układ równań był oznaczony,
nieoznaczony, sprzeczny
15 paź 18:19
15 paź 18:28
olo: jednak potrzebuje pomocy −.−
wyznaczyć wartosci parametrow a i m tak aby układ
| ⎧ | (a−3)x−4y=m | |
| ⎩ | −9x+(a+2)y=9 |
|
był: a) oznaczony b)nieoznaczony c)sprzeczny
W=(a−3)(a+2)−36
Wx=m(a+2)+36
Wy=9a−27+9m
w podpunkcie a równanie kwadratowe i wyszło a≠−6 i a≠7 i co dalej? jak wyznaczyć m i co z
pozostałymi podpunktami
15 paź 19:06
Krzysiek: a) 'm' dowolne
b)W=0 czyli a=−6 lub a=7
i rozpisz na dwa przypadki tak aby Wx=0 i Wy=0
dla a=−6 ile 'm' wynosi...
15 paź 19:35
olo: dzięki
15 paź 21:30