Dla jakiej wartości parametru m
IIIgOOOr: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązanie układu równań
mx −y=1−m
x − y=1
spełnia warunek y=|x−1| ?
Nie wiem jak sie za to zabrac

pomocy!
15 paź 17:53
Basia:
z drugiego masz
y = x−1
czyli y= x−1 = |x−1| ⇔ x−1≥0
podstwiasz do (1)
mx − (x−1) = 1−m
mx − x + 1 = 1−m
(m−1)x = −m /*(−1)
−(m−1)x = m
(1−m)x = m
dla m=1 masz
0*x = 1
sprzeczność, czyli dla m = 1 w ogóle nie ma rozwiązania
dla m≠ 1 masz
i musi być spełniony warunek
(2m−1)(1−m) ≥ 0
m∊ <
12; 1>\{1} = <
12;1)
15 paź 18:00
IIIgOOOr: Jeny dziekuje bardzo = )) a wiesz jak zrobić takie zadanko:
Dla jakich całkowitych wartości parametru m p rozwiązaniem układu równań
px + (2p−1)y= 3p
x + py = p
jest para liczb różnych znaków?
Bo jak narazie nikt mi nie pomógł :<
15 paź 18:13
Basia:
mniej więcej tak samo
x = p−py
p(p−py) + (2p−1)y = 3p
p
2 − p
2y + (2p−1)y = 3p
(−p
2+2p−1)y = 3p−p
2
−(p
2−2p+1)y = −(p
2−3p) /*(−1)
(p−1)
2y = p(p−3)
dla p=1 masz
0*y = 1*(−2)
0 = −2 sprzeczność
dla p≠1
| | (p−1)2 − p(p−3) | |
x = p(1−y) = p(1 − U{√p−3){(p−1)2}) = p* |
| = |
| | (p−1)2 | |
| | p2−2p+1 − p2+3p | |
p* |
| = U{p(p+1}}{(p−1)2} |
| | (p−1)2 | |
x*y < 0
| p(p+1) | | p(p−3) | |
| * |
| < 0 |
| (p−1)2 | | (p−1)2 | |
p≠0 bo dla p=0 L=0 i mamy sprzeczność 0<0
| | p2 | |
dla p≠0 |
| > 0 czyli musi być |
| | (p−1)4 | |
(p+1)(p−3) < 0
p∊(−1;3)
ale przedtem było p≠0 i p≠1
czyli ostatecznie
p∊(−1;0)∪(0;1)∪(0;3)
sprawdź czy się tam gdzieś nie pomyliłam w rachunkach
15 paź 18:25
IIIgOOOr: okok

podziekowalbym jakos
15 paź 18:57
Basia: postaraj się zrozumieć, to wystarczy
15 paź 19:02
15 paź 19:14
IIIgOOOr: rzeczywiscie wyznacznikami szybciej. dzieki za rade = ))
15 paź 19:31
IIIgOOOr: a wiecie jak zrobić to:
| | x−m | | 2x+m | | 2−m−7x2 | |
obliczyć pierwiastek równania |
| − |
| = |
| wiedząc że |
| | 4−6x | | 2x+1 | | 6x2−x−2 | |
jest on o 2 większy od parametru m.
15 paź 20:13