Problem z parametrem.
Wojtuś: Mam mały problem z zadaniem: W zależności od parametru p ∊ R rozwiąż (1−p)(|x+2|+|x)|=4−3p
Na początku podzieliłem aby po lewej stronie zostało samo x
wyznaczyłem dziedziny x
1* x∊(− nieskończoność , −2 )
2* x∊<−2, 0 )
3* x∊<0, + nieskończoność )
Wiem też, że po prawej stronie jest funkcja homograficzna z parametrem p o wzorze f(x)=
| | 4−3p | |
|
| i wiem jak ją narysować. Asymptoty są w punktach x=1 oraz y=3 |
| | 1−p | |
Tylko teraz nie wiem jak połączyć równania x z równaniem homograficznym tak żeby wyznaczyć
ilość rozwiązań. Dlatego proszę o w miarę szybką podpowiedź.
P.S jest to zadanie konkursowe dlatego nie chcę całego rozwiązania tylko ewentualnego
nakierowania mnie na rozwiązanie i ewentualne podanie wyników, tak żebym znając metodę mógł
sam dochodzić do odpowiednich rozwiązań

Dziękuję, czekam na wskazówki
15 paź 17:23
Piotr 10: Troszkę utrudniasz sobie zadanie
15 paź 17:24
...-:):
| | 4−3p | |
... |
| ... nie jest f(x) |
| | 1−p | |
15 paź 17:27
Wojtuś: To jak proponujesz ? Wpadłem tylko na pomysł narysowania funkcji homograficznej z prawej
strony, bo nie wiedziałem jak dalej to ruszyć
15 paź 17:28
Piotr 10: Moment muszę rodzicom pomoć
15 paź 17:28
Piotr 10: Rozważ na początku, co się będzie działo gdy 1−p=0 oraz 4−3p=0
15 paź 17:33
Wojtuś: Ok, poczekam
| | 4−3p | |
...−  skoro |
| nie jest f(x) to nie mogę przyrównać tego do tej funkcji. |
| | 1−p | |
To teraz całkiem nie wiem jak ruszyć.
15 paź 17:34
...-:):
=2
>2
15 paź 17:35
Wojtuś: tak już to rozważyłem, tylko właśnie nie wiem czy teraz zrobić przedziały do których p należy i
odwoływać się do przedziałów x ?
15 paź 17:35
Piotr 10: | | 4 | |
Jeśli to rozważyłeś, to co z tego wynika, jeśli p=1 oraz p= |
| ? |
| | 3 | |
15 paź 17:36
...-:):
... rozważ |x+2|+|x|=m
i ilość rozwiązań w zależności od m
| | 4−3p | |
a potem przyrównaj do |
| |
| | 1−p | |
15 paź 17:39
15 paź 17:42
Wojtuś: | | 4 | |
No to jeżeli p = |
| to albo |x+2|+|x|=0 albo 1−p=0 ale |x+2|+|x| ≥ 2 więc nie może być |
| | 3 | |
| | 4 | |
zerem a 1−p też nie może być równe zero po p = |
| o ile dobrze myślę, więc dla p = U{4}{3 |
| | 3 | |
i p=1 brak rozwiązań.
15 paź 17:46
Piotr 10: | | 4 | |
No właśnie dla tych wartości, czyli dla p= |
| oraz p=1 brak rozwiązań, czyli jaki to układ? |
| | 3 | |
15 paź 17:47
Piotr 10: Dla p=4/3 mamy:
| | 4 | |
(1−4/3)*(|x+2|+|x)|=4−3* |
| |
| | 3 | |
Ix+2I+IxI=0 brak rozwiązań
dla p=1
(1−1)(|x+2|+|x)|=4−3*1
0≠1
15 paź 17:52
Wojtuś: Czyli teraz wyznaczyć przedziały p ?
czyli:
p∊ (1, +
∞)
I na podstawie tych przedziałów wyznaczyć x ?
15 paź 18:02
Piotr 10: | | 4−3p | |
Teraz masz Ix+2I+IxI= |
| i kiedy to będzie miało rozwiązanie ? Czyli będzie układ |
| | 1−p | |
oznaczony ?
15 paź 18:29
Wojtuś: Układ oznaczony wtedy jak jest jedno rozwiązanie.
wydaje mi się że ten układ będzie miał rozwiązania w zależności od p czyli od przedziałów,
które wyżej wyznaczyłem tak ? I wtedy będę mógł określić wartość wyrażenia po prawej stronie i
do tego dopasować ilość rozwiązań x tak ?
15 paź 20:26
Piotr 10: Rozwiązałeś tak?
15 paź 20:32
Saizou : nie mam nic przeciwko pomaganiu Piotrze10 ,ale to tak trochę nie halo, bo to zadanie
konkursowe
15 paź 20:33
Piotr 10: Sam musisz sobie poradzić dalej, ja już za dużo Ci podpowiedziałem. Zmykam
15 paź 20:37
Piotr 10: Tak wiem
Saizou za bardzo chciałem pomóc
15 paź 20:41
Saizou : jak dla mnie jest to trochę nie fair wobec innych, którzy sami bez żadnych podpowiedzi walczą z
zdaniami
15 paź 20:44
Wojtuś: Dziękuję bardzo za pomoc, po prostu nakierowałeś mnie na rozwiązanie

Przeanalizuję wskazówki
i pochwalę się rozwiązaniem jak minie termin składania prac

Jeszcze raz WIELKIE dzięki
15 paź 20:45
Wojtuś: Na te zadania jest miesiąc wcześniej czasu i jest powiedziane, że można konsultować się z
nauczycielami podczas robienia tych zadań. A moja nauczycielka matematyki sama nie potrafi
wytłumaczyć najprostszych rzeczy bez podręcznika to takie zadania tym bardziej.

Dlatego
szukam w internecie pomocy
15 paź 20:54
Piotr 10:
15 paź 20:55