Wartość bezwględna z x + parametr
Sebastian: Proszę o nakierowanie mnie na na pomysł jak rozwiązać takie zadanie albo zrobienie zadania.
Rozwiąż w zależności od parametru m∊ Rzeczywistych równanie:
Proszę o pomoc bo nie wiem jak się za to zabrać

Po prawej stronie jest funkcja homograficzna, po lewej po wyznaczeniu przedziałów nie wiem jak
połączyć rozwiązania x z rozwiazaniami m
15 paź 17:27
Trivial:
2. Rozwiąż w zależności od parametru k równanie |x−3| + |2x| = k
3. Mając zależności dla k, wyznaczysz zależności dla m.
15 paź 17:39
Basia:
m ≠ −4
dla m= −4 równanie nie ma sensu
rozbić na przedziały (dla x) : (−
∞;0) <0;3) <3;+
∞)
1.
x∊(−
∞;0) ⇒ x−3<0 i x<0 ⇒ |x−3|= −(x−3) = −x+3 i |2x| = −2x
masz równanie
| | 2−m | |
rozwiązanie będzie oczywiście jedno ⇔ |
| +1 < 0 |
| | −3(4+m) | |
bo w takim przedziale jesteśmy
m∊(−4; −
52)
czyli dla m∊(−4; −
52) mamy jedno rozwiązanie w przedziale (−
∞;0)
tak samo trzeba rozpatrzyć dwa pozostałe przedziały dla x
możliwe, że dla jakichś m będą rozwiązania w dwóch lub nawet trzech przedziałach
15 paź 17:46
Sebastian: To dziękuję bardzo za pokazanie rozwiązania ! Błądziłem bo wiedziałem że można przyrównać
| | 2−m | |
|
| do k ale nie wiedziałem co potem, bo zmylił mnie ułamek, bo np gdy przyrównywałem |
| | 4+m | |
m
2+2 do k w innym zadaniu to potem wystarczyło odbić wykres m względem osi OX ( do góry ) i
wszystko było jasno

Tu zmylił mnie ułamek i dlatego błądziłem.
Dziękuję bardzo za pomoc
15 paź 17:50