pilne
ula: prosta o rownaniu y=12 przecina parabole o rownaniu y=x2−4 w punktach A iB. wobec tego odcinek
AB ma dlugosc
a)4
b)8
c)12
d)16
14 paź 22:29
ula: pomocy
14 paź 22:36
14 paź 22:40
Beti: czyli:
x2 − 4 = 12
x2 = 16
x = −8 lub x = 8
punkty przecięcia mają współrzędne: (−8,12), (8,12)
odległość między tymi punktami wynosi 16 (odp. d)
14 paź 22:40
Antek: Dlaczego tak pozno ?
14 paź 22:40
Beti: o kurczę, machnęłam się

oczywiście
√16 to −4 lub 4
więc punkty : (−4,12) i (4,12)
i odl. ... policz
14 paź 22:42
Antek:
14 paź 22:44
ula: mi wychodzi odleglosc 16 a w odpowiedziach jest 8
14 paź 22:44
Antek: Ma wyjsc 8 pokaz jak liczysz
14 paź 22:46
Beti: jaka jest odległość na osi między 0 i 4? a jaka między 0 i −4? Jak odpowiesz sobie na te
pytania, to zsumuj te odległości. Mam nadzieję, że uzyskasz wtedy odp. : 8
14 paź 22:46
ula: a to nie trzeba z zadnego wzoru liczyc?
14 paź 22:47
ula: liczyam ze wzory na dlugosc odcinka pierwiastek a pod nim (xb−xa)2+(yb−ya)2
14 paź 22:49
ula: a jak mam takie zad prosta o rownaniu x=−4 przecina parabole o rownaiu y=x2+9x+1 w punkcieA.
odleglosc punktu A od osi ox jest rowna
a:4
b:8
c:19
c:21
14 paź 22:55
Antek: Jesli wiesz ile to jest |−4| to nie trzeba wzoru . Jesli nie to wzor
√(4−(−4))2+(12−12)2=√(4+4)2+02=√82+0=√64= ile ?
14 paź 22:55
Antek: tam ma byc d= i dalej to do zadania nr 1 .
14 paź 22:56
ula: bo ty wzioles punkty A(−4,12) B(4,12) A JAK JA BIORE a(4,12) b(−4,12) to nie wychodzi
14 paź 22:58
Antek: zobacz ale (−4−4)2=(−8)2=64 wiec wychodzi to samo
14 paź 23:01
ula: dobra to 1 zadanie juz wiem zle napisalam i nie nie moglam zrozumiec dlaczego mi nie wychodz, a
zad2?
14 paź 23:01
14 paź 23:06
Antek: ja musze isc spac bo jutro do pracy
ale do y=x2+9x+1 za x podstaw x=−4 i wylicz y czyli y=(−4)2+9*(−4) +1=
Punkt A bedzie mial wsporzedne (−4 i wyliczone y )
potem masz wzor na odleglosc punktu od prostej
Ktos pomoze czesc
14 paź 23:11