pilne
magda: znajdz rownanie prostej przechodzacej przez pocztek ukladu wspolrzednych i przez srodek okregu
o rownaniu(x−6)2+(y+3)2=10
14 paź 22:00
Beti: czyli trzeba napisać równanie prostej przez punkty:
(0,0) i (6,−3)
14 paź 22:03
magda: jak do tego doszlas
14 paź 22:05
Beti: ale do czego ?
początek ukł. wsp. to punkt (0,0)
środek okręgu o równaniu (x−6)2 + (y+3)2 = 10, to punkt (6,−3)
14 paź 22:09
magda: ok juz wiem. dziekuje za pomoc.mam problem z jeszcze jednym zadaniem: jezeli punkt M(−4,−3) i
N(−4,3) naleza do prostej k to prosta k okreslona jest rownaniem
a)x−4=0
b)y−3=0
c)y+3=0
d)x+4=0
14 paź 22:14
Beti: w obu punktach współrzędna x jest taka sama, więc x = −4 to jest równanie prostej MN (czyli
odp. d)
14 paź 22:15
magda: a jak to obliczyc?
14 paź 22:16
Beti: tego nie można obliczyć, tylko "zauważyć". W odpowiedziach masz tylko równania prostych
poziomych (b,c) i pionowych (a,d). Punkty leżące na prostych poziomych mają taką samą
współrzędną y, a punkty leżące na prostych pionowych mają taką samą współrzędną x.
14 paź 22:20
14 paź 22:20
magda: czyli jak jest x=−4 to czemu nie jest odp a?
14 paź 22:25
Beti: przenieś −4 na lewą stronę. Co dostaniesz?
x = −4
x + 4 = 0 −−> czyli odp. d
14 paź 22:27