Indukcja
Edward:
Pokazac (indukcyjnie), ze:
n
k=0
Dla kazdego n∊ℕ
Czy to znaczy to samo co nizej?
14 paź 18:13
14 paź 18:14
Edward:
A jak mam tutaj wykoanc krok pierwszy?
Bo wlasciwie to nie wiem, jak lewa strona powinna wygladac dla n=1...
14 paź 18:22
14 paź 18:24
Nie śpię bo liczę Δ:
Vax z jakich książek Ty się uczysz np geometrii ?
14 paź 18:24
Edward:
Krok pierwszy
1 + 1 = 2
L = P
Krok drugi.
Zalozenie:
Teza:
Czy jak dotad jest dobrze?
14 paź 18:31
Vax: Tak, teraz zauważ, że 2
n+1 = 2*2
n, więc korzystając z założenia indukcyjnego masz dowieść,
że:
| | | | | | | |
Skorzystaj tutaj z tego, że | + | = | |
| | | | |
@Nie śpię bo liczę Δ, przerabiając geometrię robiłem zadania głównie z książki ,,zadania z
olimpiad matematycznych z całego świata planimetria i stereometria" H. Pawłowskiego oraz z
pdfa:
users.v−lo.krakow.pl/~climek/ebooki/pompe.pdf
14 paź 18:35
Nie śpię bo liczę Δ:
Nie mogę wejść w tego pdf co mi podałeś
14 paź 18:40
14 paź 18:43
Edward:
| | | | | | | | | | | |
+ ... + | = 2[ | + | + ... + | + | ] |
| | | | | | |
Tak kombinowac, czy cos innego powinienem zauwazyc?
14 paź 18:45
Vax: Zauważ, że:
| | | | | | | | | | | | | | | | | |
+ ( | + | ) + ( | + | ) + ( | + | ) + ... + ( | + | ) |
| | | | | | | | | |
14 paź 18:48
Edward:
Albo mozna po prostu pozniej odjac stronami i powstaje cos takiego?
0 + 1 = 0 + 1?
Dzieki, zaraz jeszcze wrzuce chyba kilka zadan, ktorych nie do konca rozumiem.
14 paź 18:58
Edward:
Powinno byc chyba raczej:
1 + 1 = 1 + 1, tak?
14 paź 18:59
Vax: Tak, można przyrównać przedostatnią linijkę do tego co mamy pokazać i poskracać sobie już te
| | | |
same składniki, nie ma to znaczenia, tylko wydłuży to trochę dowód  I tak, | = |
| | |
14 paź 19:03
Edward: Udowodnic, ze:
n
k=0
Krok pierwszy
n = 1
1 * 1 + (−1) * 1 = 0
0 = 0
Krok pierwszy poprawny?
14 paź 19:03
Vax: Tak, ale musi to być indukcyjnie ? Istnieją o wiele szybsze i ładniejsze dowody tych tożsamości
14 paź 19:05
Edward:
Raczej indukcyjnie, bo indukcje przerabiamy i to sa zadanka do udowodnienia indukcyjnie.
Zal.
| | | | | | | | | |
(−1)0 | + (−1)1 | + ... + (−1)n−1 | + (−1)n | = 0 |
| | | | | |
Teza:
| | | | | | | | | |
(−1)0 | + (−1)1 | + ... + (−1)n | + (−1)n+1 | = 0 ⇔ |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
⇔ | − | + ... + | − | = 0, chociaz tutaj nie jestem pewien |
| | | | | |
co do znakow na koncu...bardziej strzelam, moglby mi ktos wyjasnic, jakie znaki tam powinny
byc?
14 paź 19:12
Edward:
Ostatniego wersu chyba nie moge napisac w ten sposob, bo nie wiem, czy n+1 bedzie parzyste, czy
nie, wiec ciezko stwierdzic, jakie beda te znaki na koncu...czy tak?
14 paź 19:19