analiza matematyczna
PuRXUTM: wypiszę tutaj wszystkie zadania które mam jeszcze na jutro, jeśli ktoś któreś pomoże będę
bardzo szczęśliwy
| | ex−e−x | |
1) Definiujemy tgh x := |
| . Wyznacz wzór na tgh−1x |
| | ex+e−x | |
2) Wykaż że dla dowolnej liczby rzeczywistej a>−1 i dowolnego n∊N zachodzi nierówność (zwana
nierównością Bernouliego): (1+a)
n≥1+na
3) Udowodnij wzór dwumianowy Newtona:
4)Wykaż że dla każdego n∊N:3|10
n+4
n−2
5) Proszę wykazać następujące nierówności:
a)∑
i=1 n ai=a
n+2−1
b)∑
i=1 n ai
2=a
n*a
n+1
ciąg dalszy niestety nastąpi
14 paź 15:19
Basia: jeżeli nikt Ci wcześniej nie pomoże to podbij tak koło 18:30
bo mniej więcej do tej pory będę zajęta
ale w tym (5) czegoś brakuje; a
n =


bo ogólnie to przecież nieprawda
14 paź 15:22
PuRXUTM: 6) Pokaż że zbiór n−elementowy ma 2
n podzbiorów
7) Udowodnij równość
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| = |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2n−1 | | 2n | | n+1 | | n+2 | | 2n | |
8) Udowodnij że dla każdego n∊N n≥3 : n
n+1>(n+1)
n
Dobra więcej nie daje ( zostało jeszcze 5 zadań...)
14 paź 15:24
PuRXUTM: niestety nie podbije wtedy bo mam wf od 18−19.15. Jeśli będziesz mogła coś pomóc to będę bardzo
wdzięczny

Przerażają mnie te studia...
14 paź 15:26
Basia: pomogę, ale musisz też sam się jednak starać
próbuj bo inaczej się nie nauczysz
14 paź 15:28
PuRXUTM: wiem wiem Basiu staram się ale no siadam nad zadaniem i nie ogarniam... nad tamtymi co teraz
wrzuciłem to nie siedziałem jeszcze ale wole jak coś nie będę wiedział mieć rozwiązane, co do
5c) tak mam na kartce
14 paź 15:30
Basia: no to czegoś nie dopisałeś
musi tam gdzieś być an opisane
to dotyczy całego zadania 5
14 paź 15:32
PuRXUTM: a no tak przepraszam to jest ciąg Fibonacciego a1=1 a2=1 an+2=an+an+1
głupio mi tak każde zadanie na forum wrzucać ale serio nie ogarniam
14 paź 15:34
PuRXUTM: dzisiaj też wykład na początku spoko 15 min, myślałem sobie że tylko na pierwszym tak zaszalał,
a później jak zaczął nawalać to masakra...
14 paź 15:37
Mila:
Tu masz (3 i 2 )
6)
Korzystając z wzoru :
(a+b)
n=
| | | | | | | | | |
= | an*b0+ | an−1*b1+......+ | a1bn−1+ | a0*bn |
| | | | | |
po podstawieniu za a=1 i b=1 mamy
| | | | | | | | | | | |
(1+1)n= | + | + | +.......+ | + | z prawej strony to jest suma |
| | | | | | |
wszystkich podzbiorów zbioru n− elementowego A
| |
−liczba podzbiorów jednoelementowych zbioru n− elementowego |
| |
| |
−liczba podzbiorów dwuelementowych |
| |
.
.
| |
− jeden zbiór A jako podzbiór. |
| |
14 paź 15:51
Mila:
Witaj Basiu, resztę zostawiam dla Ciebie.
Nie wiem, czy dalej można indukcją, czy inaczej.
Mogę jeszcze coś zrobić.
14 paź 15:57
Vax: 1) (Zbiorem wartości tangesa hiperbolicznego jest (−1 ; 1)):
| | ex−e−x | | e2x−1 | |
y = |
| = |
| ⇔ ye2x+y = e2x−1 ⇔ e2x = |
| | ex+e−x | | e2x+1 | |
| | 1+y | | ln((1+y)/(1−y)) | | ln((1+x)/(1−x)) | |
|
| ⇔ x = |
| , czyli tgh−1(x) = |
| |
| | 1−y | | 2 | | 2 | |
2) Indukcyjnie, dla n=1 działa, załóżmy, że dla pewnego n mamy (1+a)
n ≥ 1+na, wtedy
(1+a)
n+1 ≥ (1+a)(1+na), mamy więc pokazać (1+a)(1+na) ≥ 1+(n+1)a ⇔ 1+a(n+1)+na
2 ≥ 1+(n+1)a
⇔ na
2 ≥ 0 co jest prawdą.
| | | | | | | |
3) Indukcyjnie, jeżeli działa dla n, to (korzystamy z | + | = | ): |
| | | | |
| | | | | | | | | |
(a+b)n+1 = (a+b)*( | an + | an−1b + ... + | abn−1+ | bn) = |
| | | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
| an+1 + an*b( | + | )+an−1b2( | + | )+...abn( | + |
| | | | | | | |
4) 10
n+4
n−2 = (10
n−1) + (4
n−1) = 9(1+10+10
2+...+10
n−1)+3(1+4+...+4
n−1)
Oba składniki są podzielne przez 3, więc ich suma również.
5) a) Indukcyjnie, dla n=1,2 działa, zakładamy, że działa dla n=1,2,...,k gdzie k ≥ 2, wówczas:
f
k+1−1 = f
k+f
k−1−1 = f
k−1 + (f
k−1) = f
k−1 + f
k−2 + ... + f
2 + f
1 cnd.
b)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/FibonacciBlocks.svg/270px-FibonacciBlocks.svg.png
c) Dla n=1,2 działa, zakładamy, że działa dla n=1,2,..,k , k ≥ 2, wtedy:
| | 3 | | 3 | |
fk+1 = fk+fk−1 > ( |
| )k−2+( |
| )k−3 (*), chcemy pokazać, że (*) > |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
( |
| )k−1, co po obustronnym podzieleniu przez ( |
| )k−3 sprowadza się do |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
|
| +1 > |
| ⇔ 1 > 0 cnd. |
| | 2 | | 4 | |
6) Z jednej strony licząc ilość podzbiorów zbioru n elementowego możemy postępować tak, że
rozpatrujemy pierwszy element a
1 i możemy go wziąć do naszego podzbioru albo nie, czyli
możemy to zrobić na 2 sposoby, podobnie drugi element możemy wziąć albo nie, czyli mamy 2
możliwości itd.. więc wszystkich możliwości jest 2*2*..*2 = 2
n. Z drugiej strony możemy
posumować ile jest podzbiorów 0−elementowych, 1−elementowych, ... , n−elementowych, dostając
7) Indukcyjnie, dla n=1 równość zachodzi, zakładamy, że równość zachodzi dla pewnego n,
wówczas:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| −...+ |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | 2 | | 3 | | 2n−1 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| +..+ |
| + |
| − |
| = |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| cnd. |
| | n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | 1 | |
8) nn+1 > (n+1)n /:nn ⇔ n > (1+ |
| )n, ale jak wiadomo ciąg an = (1+ |
| )n jest |
| | n | | n | |
rosnący i zbieżny do e < 3 ≤ n cnd.
14 paź 16:45
Basia:
zadanie 1
t = e
x
| | t − 1t | | | | t2−1 | |
y = th(t) = |
| = |
| = |
| = |
| | t+1t | | | | t2+1 | |
t =
√(1+y)/(1−y) y∊(−1;1)
e
x =
√(1+y)/(1−y) / ln()
x = ln[
√(1+y)/(1−y)] = ln
√1+y − ln
√1−y
| | √1+x | |
th−1(x) = ln |
| = ln√1+x − ln√1−x x∊(−1;1) |
| | √1−x | |
14 paź 16:59
PuRXUTM: dzięki wielkie


teraz uciekam na WF wieczorem będę to będę ogarniał to
14 paź 17:09