wyznacz wszystkie wartości...
Patishon: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie 2x +2x−1+2x−2+...=22x−1
ma tylko jedno rozwiązanie.
Od czego zacząć?
13 paź 22:40
13 paź 22:41
sara:
Gdzie tu jest parametr "m" ? bo ja go nie widzę !
13 paź 22:43
Piotr 10: Parametr jest ...=2
2x−1+
m 
. Zbiór K. Pazdro
13 paź 22:44
sara:
13 paź 22:44
Antek: a gdzie parametr m
13 paź 22:45
Patishon: tak dokładnie tak jest...
| | 2x | |
chodzi o coś takiego 22x−1= |
| ? |
| | 1/2 | |
13 paź 22:46
Antek: Dobry wieczor i dobranoc
Saro
13 paź 22:47
Patishon: tak jak napisał Piotr ... +m jeszcze
13 paź 22:47
Piotr 10: Tak
13 paź 22:47
Patishon: no ale to m jeszcze to co z nim?
13 paź 22:49
Piotr 10: Tylko jeszcze dopisz +m post 22:46
13 paź 22:49
sara:
tak
| | 1 | |
22x* |
| +m= 2*2x , 2x=t , t>0 |
| | 2 | |
Δ=0 ⇒...........
13 paź 22:49
Piotr 10: A co z przypadkiem gdy Δ>0 a t1*t2 < 0 ?
13 paź 22:53
Patishon: ok i m wyszło mi 2, ale jeszcze ma mi wyjść przedział (−∞,0> skąd się od bierze?
13 paź 22:53
Patishon: ok to będzie pewnie z tego co teraz napisał Piotr...
13 paź 22:54
Piotr 10: Właśnie napisałem, że jeszcze jeden przypadek musi być post 22:49
Gdy Δ>0 a jedno t1 będzie ujemne. Czyli wzory Viete'a t1*t2 < 0
13 paź 22:54
sara:
Dokładnie
13 paź 22:59
Patishon: po obliczeniu Δ która wyszła mi 4−2m, obliczyłam t1= −2m+6 i t2=2m−2
dalej robię cos źle wychodzi mi przedzial (−∞,1) zamiast (−∞,0) jak ma ktoś jeszcze do mnie
cierpliwość to prosze o pomoc
13 paź 23:21