pomoże ktoś?
eno: mam problem z jednym zadań z liczb zespolonych a mianowicie
Zilustrowac na płaszczyznie zespolonej zbiór punktów:
jak to w ogole zrobić? bo według odpowiedzi zupelnie mi się nie zgadza
13 paź 18:32
sushi_ gg6397228:
zacznij z= a+bi i rozpisz tak aby potem miec C+Di
13 paź 18:36
eno: nie rozumiem

/
zaczęliśmy ten temat na zajeciach a wogole nikt nam nie mowil jak co robić tylko dostaliśmy
zadania

/
13 paź 18:51
sushi_ gg6397228:
napisalem, co trzeba zrobic
z= a+bi
| 1+iz | |
| podstawiamy i liczymy |
| 1−iz | |
i2=−1
13 paź 18:58
Sławek:
| 1+iz | | 1+i(x+iy) | | 1+ix+i2y | | 1+ix−y | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 1−iz | | 1−i(x+iy) | | 1−ix−i2y | | 1−ix+y | |
| | (1−y)+ix | | (1−y)+ix | | (1−y)+ix | |
= |
| = |
| * |
| = itd. |
| | (1+y)−ix | | (1+y)−ix | | (1+y)+ix | |
13 paź 19:00
eno: ok jakoś może sobie poradze

dzieki
13 paź 19:07
eno: doszedłem do czegoś takiego że
i gdzie tu jest część urojona? tylko to 2x?
13 paź 19:21
Sławek:
| (1−y)+ix | | (1+y)+ix | | [(1−y)+ix] * [(1+y)+ix] | |
| * |
| = |
| = |
| (1+y)−ix | | (1+y)+ix | | (1+y)2 + x2 | |
| | 1−y2 +(1−y)*ix +(1+y)*ix+i2x2 | |
= |
| = |
| | (1+y)2 + x2 | |
| | 1−y2+ix−ixy+ix+ixy−x2 | |
= |
| = |
| | (1+y)2 + x2 | |
| | 1−x2−y2+i2x | |
= |
| = |
| | (1+y)2 + x2 | |
| | 1−x2−y2 | | 2x | |
= |
| + i |
| |
| | (1+y)2 + x2 | | (1+y)2 + x2 | |
No i teraz rozwiąż nierówność
13 paź 20:07
eno: wielkie dzięki
13 paź 20:30
eno: a mam takie jeszcze jedno a mianowicie
Re(z−i)2≥0
i powiedzcie mi gdzie ja źle robie:
z2−2zi−1≥0
(x+yi)2 − 2i(x+yi) − 1 ≥0
x2+2xyi−y2−2xi+2y−1≥0
i jeśli mowa o rzeczywistych to biorę x2−y2+2y−1≥0 ?
bo potem mi coś wyjśc nie chce
13 paź 21:38
eno: bo wychodzi mi że
x2≥(y−1)2
a w odpowiedziach jest
|x|≥|y−1|
13 paź 21:41
Sławek:
√x2 = |x|
13 paź 21:51
13 paź 21:54
eno: no okej ale brakuje mi przecież pierwiastka?
13 paź 22:00
Sławek:
13 paź 22:03
eno: no bo mi nie wyszlo √x2 tylko samo x2
i pytam jak tu sie zrobiło że jest |x|
13 paź 22:10
Sławek:
Chcesz wyznaczyć tylko x (bez potęgi). Obustronnie pierwiastkujesz równanie
x2 ≥ (y−1)2
Wtedy musisz uwzględnić wzór √x2 =|x| i otrzymasz
|x| ≥ |y−1|
13 paź 22:25