;)
Justyna: Wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax
2+bx+1 jest symetryczny względem prostej x=2, a wartość
najmniejsza funkcji f jest równa −3. Napisz równanie tej funkcji w postaci ogólnej
13 paź 16:01
Justyna: p=2 q=−3
13 paź 16:02
13 paź 16:03
Justyna: Δ=b2−4ac
13 paź 16:03
13 paź 16:05
Justyna: i co dalej ?
13 paź 16:07
Antek: Tu nie ma potrzeby kombinowac z delta tyklo zauwazyc to co zauwazylas o 16.02 .
majac p i q mozemy napisac postac kanoniczna tej funkcji y=(x−2)2−3 teraz napisz postac
ogolna czyli y=ax2+bx+c
13 paź 16:11
13 paź 16:12
Justyna: f(x)=x2−4x+1
13 paź 16:14
Justyna: tylko nasuwa mi się pytanie gdzie to a z kanonicznej skoro go nie znamy ?
13 paź 16:15
Justyna: f(x)=ax2+bx+1
f(x)=a(x−p)+q
p i q znamy, a gdzie a ?
13 paź 16:17
Justyna: na pewno jest dodatnie skoro najmniejsza wartość to −3
13 paź 16:18
Justyna:
13 paź 16:21
Justyna: ups.. zły wykres
13 paź 16:22
Antek: a=1
13 paź 16:29
Justyna: a skąd wziąłeś to 1?
13 paź 16:30
Antek: A wykres tak jak piszesz zly
13 paź 16:31
Antek: Gdyby pisalo wykres funkcji f(x) =2x2 itd to bym przyjal a=2 do postaci kanonicznej
13 paź 16:40
Justyna: no tak to wiem

lecz tu jest napisane f(x)=ax2+bx+1

czyli nie ma podane jakie jest a
13 paź 17:01
Antek: y=x2−4x+1 policz p i q i zobacz czy sie zgadza
13 paź 17:06