Nierówność kwadratowa z parametrem Kiełbasa
Smaug: Mam problem z 267 zad. cz. I Kiełbasy. Treść: Wyznacz te wartości parametru p, dla których
nierówność (p−2)x2 + (p−2)x + p−1<0 nie ma rozwiązań. Widziałem rozwiązanie tego zadania na
forum, ale nie było tam wytłumaczone dlaczego warunkiem jest także Δ=0 a nie tylko Δ<0. Byłbym
wdzięczny za wyjaśnienie tego.
13 paź 15:30
13 paź 15:31
PW: Pomyśl po swojemu, za dużo tam wątpliwości.
Po pierwsze trzeba rozstrzygnąć, czy mamy do czynienia z nierównością kwadratową, czy inną.
Dla p=2 jest to nierówność
0x2+0x+2−1<0
która jest fałszywa dla każdej liczby rzeczywistej. To bardzo ważne, często o tej możliwości
zapomina się. Musimy zapamiętać (dla udzielenia odpowiedzi), że dla p=2 badana nierówność nie
ma rozwiązań.
Weźmy teraz p<2. W tym miejscu warto narysować wykres funkcji kwadratowej o współczynniku a
przy x2 ujemnym. Widać, że niezależnie od tego jaka jest ujemna a − rozwiązania nierówności
ax2+bx+c<0 istnieją. Musimy zapamiętać (dla udzielenia odpowiedzi), że nie ma takich p<2, dla
których nierówność nie ma rozwiązań.
Weźmy na koniec p>2. Rysujemy wykres funkcji kwadratowej ax2+bx+c ze współczynnikiem a>0.
Najlepiej ze trzy takie wykresy − jeden z wierzchołkiem nad osią OX,, drugi z wierzchołkiem na
osi i trzeci z wierzchołkiem pod osią OX. Nierówność ax2+bx+c<0 ma rozwiązania tylko w
trzecim wypadku. Oznacza to, że nierówność nie ma rozwiązań, gdy p>2 i Δ≤0. Miałeś wątpliwość,
dlaczego powinno być także Δ=0. A dlatego, że dla Δ=0 istnieje x0, taki że ax2+bx+c=0,
a nie <0 − nierówność ax2+bx+c < 0 nie ma rozwiązań.
13 paź 16:18