funkcja kwadratowa
Michau: Wyznacz te wartości parametru p, dla których nierówność:
(p−2)x2+(p−2)x+p−1<0
nie ma rozwiązań.
4 lis 17:10
Grześ: Wg mnie dla:
Δ≤0 oraz a>0
Bo wtedy ramiona paraboli będą skierowane w górę, oraz wartości funkcji kwadratowej nie będą
mniejsze od zera, ale nie mam pewności
4 lis 17:15
Godzio:
1o dla p = 2
1 < 0 −− sprzeczność −− p = 2 jest rozwiązaniem
2o dla p ≠ 2
a > 0 ⇒ p > 2
Δ ≤ 0 ⇒ Δ = p2 − 4p + 4 − 4(p2 − 3p + 2) = p2 − 4p + 4 − 4p2 + 12p − 8 = −3p2 + 8p − 4 ≤ 0
−3p2 + 8p − 4 ≤ 0 −− oblicz z tego jakie p to spełnia a następnie podaj odpowiedź czyli
część wspólną warunku a > 0 i Δ ≤ 0 + do tego p = 2
4 lis 17:15
R.W1.6l: nie ma rozwiazan gdy Δx jest < 0
(p−2)2−4(p−2)(p−1)<0
p2−4p+4−4(p2−p−2p+2)<0
p2−4p2−4p+12p+4−8<0
−3p2+8p−4<0
3p2−8p+4>0
zeby delta x byla większa od zera to delta p musi byc większa−równa 0 (by byly takie p w
ogole), a tak jest dla p
Δp=64−48=16>0, √Δp=4
p1=(8−4)/6=2/3
p2=2
rysujesz parabole w dol, wynik bedzie zapewne p∊<2/3 ; 2>
błedu raczej nie widzę
4 lis 17:20
R.W1.6l: a fakt, dziedzina xD
4 lis 17:20
R.W1.6l: a nie, bedzie w gore i bedzie inaczej!
4 lis 17:21
Godzio:
| | 2 | |
RW1.6l jeśli tak to z tego warunku wynika że p ∊ (−∞, |
| )∪(2,∞) łącząc to z |
| | 3 | |
warunkiem
a > 0 ⇒ p > 2
rozwiązaniem z tego przypadku będzie: p ∊ (2,
∞) wliczając 1 przypadek otrzymuje odpowiedź:
p ∊ <2,
∞)
4 lis 17:25
Michau: czyli dla p=2 sprawdzam f liniową. A jeszcze pytanie skąd bierze się warunek że a>0
4 lis 17:42
Michau: Tzn. czy nie mam/ nie muszę rozpatrywać przypadku dla a<0 czy a nie może być <0
4 lis 17:44
Grześ: Po to, aby wykres był skierowany do góry
4 lis 17:44
Grześ: Dla a=0 masz równanie liniowe, a dla a>0 masz parabole o ramionach skierowanych do góry
4 lis 17:44
Michau: dzięki za pomoc
4 lis 17:58
maćko: Hej, mam pytanie do momentu:
−3p2+8p−4<0
3p2−8p+4>0
zeby delta x byla większa od zera to delta p musi byc większa−równa 0 (by byly takie p w
ogole), a tak jest dla p
Δp=64−48=16>0, √Δp=4
p1=(8−4)/6=2/3
p2=2
pierwsze 2 linijki. nie zamieniłem znaku równości tak jak ma to miejsce w 2 linijce, i wychodzi
mi błędny wynik, z odwrotnym znakiem −.
dlaczego zmieniliśmy w tym momencie wzór na taki z 3p2 zamiast −3p2?
28 lis 21:54
PW: Po prostu nierówność
(1) −3p2+8p−4<0
pomnożona została stronami przez (−1) i w konsekwencji należało zmienić nierówność na
przeciwną:
(2) 3p2−9p−3>0.
Niektórzy tak robia, bo wolą gdy współczynnik przy x2 jest dodatni − wtedy rysują parabolę z
"ramionami ku górze", rozwiązania leżą "między pierwiastkami"
Nierówności są równoważne, mają oczywiście te same rozwiązania. Dla (2) trzeba rysować parabolę
"ramionami ku dołowi", ale też rozwiązania leżą między pierwiastkami.
29 lis 08:49