rzut
Alina: wyznacz rzut prostokątny punktu P(3,1) na prostą l:x=2y−15=0
13 paź 12:50
Janek191:
P = ( 3; 1)
l : x = 2y − 15 ⇒ 2y = x + 15 ⇒ y = 0,5 x + 7,5
Szukam prostej prostopadłej do danej prostej przechodzącej przez punkt P.
a*a
1 = − 1 − warunek prostopadłości prostych y = a x + b i y = a
1 x + b
1
zatem
0,5 a
1 = − 1 ⇒ a
1 = − 2
czyli
y = − 2 x + b
1 − równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej prostej
Aby przechodziła przez punkt P musi zachodzić
1 = − 2*3 + b
1
b
1 = 1 + 6 = 7
y = −2 x + 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rzutem prostokątnym punktu P na prostą l jest punkt wspólny prostych o równaniach
y = 0,5 x + 7,5
y = − 2x + 7
−−−−−−−−−−−−
0,5 x + 7,5 = −2x + 7 / *2
x + 15 = − 4x + 14
x + 4x = 14 − 15 = − 1
4x = − 1
więc
| | 1 | | 2 | | 2 | |
y = −2*( − |
| ) + 7 = |
| + 7 = 7 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | |
Odp. P1 = { − |
| ; 7 |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
=============================
13 paź 13:54
sara:
A jednak się "palił"
13 paź 14:05
13 paź 14:06
PW: Niech punkt Q na prostej ma współrzędne x i y=0,5x+7,5
|PQ|
2 = (x − 3)
2+(0,5x + 7,5 − 1)
2 = x
2−6x+9 +0,25x
2+6,5x+6,5
2 = 1,25x
2+0,5x+51,25
Jest to funkcja kwadratowa, która osiąga minimum dla
| | −0,5 | | 1 | |
x0 = |
| = − |
| . |
| | 2•1,25 | | 5 | |
Kwadrat odległości od P do punktu Q na prostej jest najmniejszy, gdy P=(x
0,y
0). Obliczamy
y
0:
| | 1 | |
y0 = 0,5x0+7,5 = 0,5•(− |
| )+7,5 = 7,4. |
| | 5 | |
| | 1 | |
Punkt P0=(− |
| , 7,4}) należy do prostej i jego kwadrat odległości od P jest najmniejszy, a |
| | 5 | |
więc i jego odległość od P jest najmniejsza. Jak wiadomo własność taką ma rzut P na prostą.
| | 1 | |
Odpowiedź. Rzutem P na prostą yx−2y+15=0 jest P0=((− |
| , 7,4}). |
| | 5 | |
Jest to wersja jakby mniej kłopotliwa rachunkowo, ale co kto woli.
13 paź 14:45
PW: saro, przepraszam, widzę że i ja zachowuję się niestosownie, więcej nie będę. Pozdrowienia
dla
Janka191
13 paź 14:48
sara:
No cóż......faceci już tak mają
13 paź 14:53